De asylsökande upplever att maten ransoneras

Det finns en växande frustration hos många av de flyktingar som bor på Hotell Ankaret i Oxelösund, som sedan en månad tillbaka fungerar som asylboende. De upplever att maten ransoneras och att vissa förhållanden på hotellet försvårar vardagen.

asylklagan _076.jpg

asylklagan _076.jpg

Foto:

OXELÖSUND2015-11-01 10:58

Mohammed Albathnie, från Irak, betonar att alla som bor på Hotell Ankaret är tacksamma över att de får söka asyl i Sverige och att de vill skapa sig en framtid i Oxelösund eller någon annanstans, i ett land som de anser står för öppenhet och goda värderingar. Men, samtidigt finns det saker i vardagslivet på asylboendet som känns mindre bra.

– Och det är förhållanden som på sikt kan leda till konflikter mellan människorna på asylboendet, även om vi nu har en bra sammanhållning här, inflikar Imad Ismail, från Syrien.

Mohammed Albathnie berättar att han och många andra som bor på Hotell Ankaret tycker att maten ofta ransoneras och upplevs som enformig. Det går inte heller att få besked om det kött som serveras är halal-slaktat eller inte, tillägger han.

– Barnen får bara en smörgås med marmelad varje dag till frukost. Det finns cornflakes och mjölk också, men alla tycker inte om det. Det finns aldrig frukt eller juice till frukosten, säger Mohammed Albathnie.

Han berättar att de vuxna ibland får ägg till frukosten, men aldrig mer än ett per person.

– Jag trodde först att det berodde på att ägg är ett dyrt livsmedel i Sverige, säger Mohammed Albathnie.

Hanin Ibrahim, en tioårig flicka från Syrien, som är ett av de barn på asylboendet som går i skolan i Oxelösund, är ledsen över att det är höstlov. Detta eftersom skolmaten är mycket godare än den som serveras på asylboendet, säger hon.

Ahmad Terkawi, som lämnat en tillvaro som apotekare i staden Homs i Syrien och under en period av resan till Sverige jobbade som psykosocial stödjare i ett jättestort flyktingläger i Jordanien, berättar att han försökt få igång ett samarbete med ledningen för asylboendet.

– Vi vill kommunicera och få en tydlighet i vilka regler som gäller här, säger han.

Mohammad Albathnie berättar att de begränsade möjligheterna att tvätta kläder är ett annat bekymmer för de asylsökande på Hotell Ankaret.

– Det finns tre tvättmaskiner och tre torktumlare, som ska räcka för 120 personer. Dessutom får vi inte använda tvättstugan under fredagar, lördagar och söndagar. Orsaken sägs vara att maskinerna måste få vila, säger Mohammad Albathnie.

Imad Ismail fyller i:

– Det är inte hållbart att ha det så. Det bor många barnfamiljer här och de måste kunna få tvätta kläder. Det är flera mammor här som säger att de varit tvungna att skicka sina barn till skolan med smutsiga kläder, för att de inte fått möjlighet att tvätta barnens kläder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!