Ett underskott på drygt 7 miljoner kronor. Så ser det ekonomiska läget ut för utbildningsnämnden i Oxelösunds kommun. Därför har nämnden valt att genomföra en del förändringar under hösten, bland annat när det gäller pedagogisk omsorg.
– Nämnden har fattat beslut om att dagbarnvårdarna ska avvecklas, säger Britta Bergström (S), utbildningsnämndens ordförande.
Det finns i dagsläget två dagbarnvårdare i kommunen. De har tagit hand om ett fåtal barn innan beslutet och kommer fortsätta att göra det tills årsskiftet.
– Vi har pratat med dem och föräldrarna till barnen. Dagbarnvårdarna har en anställning i Oxelösunds kommun och barnen erbjuds platser på andra förskolor, förklarar Bergström.
En av anledningarna till att ekonomin ser ut som den gör är att Oxelösund har fler skolbarn idag än vad man hade för några år sedan.
– Vad gäller att vi har fått fler barn så arbetar vi med att bygga en ny för- och grundskola nära Breviksskolan, säger Bergström och fortsätter:
– Vi tittar även på andra delar av kommunen där man kan bygga förskolor.
Någonting som utbildningsnämnden planerar är att erbjuda de elever som läser individuella program att studera i Oxelösund. I dagsläget studerar de i Nyköping.
Samtidigt som kommunen kämpar med att erbjuda platser till alla skolbarn planerar man även att satsa på Campus Oxelösund i framtiden. Satsningen är dock i ett tidigt stadie.
– Utbildningsnämnden har gett utbildningsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheter för hur Campus Oxelösund på ett ännu bättre sätt kan möta de behov som finns hos medborgarna. Våra utbildningar på Campus har stor effekt på övergång till arbete, säger Mikael Wallström, utbildningschef på Oxelösunds kommun i en skriftlig kommentar.
I dagsläget finns det ingen exakt plan på hur Campus Oxelösund kommer att utvecklas. Wallström säger att utredningen kommer att visa hur och om det blir någon satsning på Campus.
Idag bedrivs bland annat vuxenutbildningar och Svenska för invandrare (SFI) på Campus Oxelösund. Behovet av fler platser på skolan är stort.
– Det är en stor efterfrågan på de utbildningar vi erbjuder och vi försöker anpassa oss till både nutid och framtid, säger Wallström.
Trots att nämnden har ett underskott på 7 miljoner ska satsningen på Campus Oxelösund inte påverka ekonomin negativt enligt Wallström.
– Vi vill alltid utveckla vår verksamhet och detta uppdrag är kostnadsneutralt.