Debatt om Oxelösunds sjunkande resultat

Orsakerna bakom att Oxelösunds kommun väntas göra ett resultat i år som är 13,3 miljoner sämre än budgeterat blev föremål för debatt när kommunens delårsbokslut skulle godkännas av kommunfullmäktige under onsdagskvällen.

OXELÖSUND2015-10-21 23:13

Resultatet för kommunen efter åtta månader är 6,6 miljoner kronor, men för helåret väntas resultatet sjunka till 1,7 miljoner kronor. Till den bilden hör också att kommunen fått en obudgeterad återbetalning av premier från försäkringsbolaget AFA på 3,9 miljoner kronor.

Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande, konstaterade att en stor del av kommunens försämrade resultat ligger i att vård- och omsorgsnämdens verksamhet visar på ett stort minus. För helåret är prognosen att den nämnden ska landa på ett minus på 11,9 miljoner kronor.

Majoritetskollegan Patrik Renfors (V) höll med Catharina Fredriksson om det allvarliga läget för vård- och omsorgsnämnden, och sa:

– Det torpederar tyvärr resultatet till dystra siffror. Kommunstyrelsen och kommunstyrelsens arbetsutskott har sedan i somras följt nämnden noggrant och har fått ett flertal rapporter om hur nämnden ska komma tillrätta med resultatet. Flera åtgärder är genomförda, men fler återstår. 

Patrik Renfors lyfte också fram den höga sjukfrånvaron inom kommunen och läget inom äldreomsorgen som orosmoln i delårsrapporten. Bo Höglander (C) höll helt med Patrik Renfors om den analysen.

Även Klas Lundbergh (FP) pekade på det allvarliga i den höga sjukfrånvaron:

– Åtta procent är för högt och utvecklingen går i fel riktning. Vad görs?

– Det pågår många insatser ute i verksamheterna för att minska sjukfrånvaron, försäkrade Catharina Fredriksson, utan att gå in på detaljer.

Bo Höglander yrkade bifall till att godkänna delårsbokslutet och passade samtidigt på att leverera ett tips till majoriteten om hur det ekonomiska läget skulle kunna förbättras:

– Börja tillämpa lagen om valfrihet, så ska ni se att mycket löser sig.

– Ja, om det vore så enkelt..., blev Catharina Fredrikssons något avvisande svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om