Fram till och med april har vård- och omsorgsnämnden haft en halv miljon kronor i coronakostnader.
– Det handlar mycket om extra vikariekostnader när personalen måste stanna hemma om de har minsta symptom, säger Linus Fogel (S) som är ordförande för vård- och omsorgsnämnden.
Redan förra året började en omorganisation för att spara pengar inom äldreomsorgsförvaltningen. I år har de två förvaltningarna ett gemensamt besparingskrav på 19,1 miljoner kronor. Till och med april har man lyckats spara in 56 procent av de pengar som skulle sparas till och med april, de ligger alltså efter. Äldreomsorgsförvaltningen har dock bara sparat in 708 000 kronor hitintills i år – men räddas upp något av social- och omsorgsförvaltningen.
En besparingsåtgärd är att personal inom särskilt boende ska kunna jobba inom hemtjänsten och tvärtom. Den har dock pausats för att minska risken för smittspridning.
Målet att ha en budget i balans vid årets slut står dock kvar. Linus Fogel medger dock att det är svårt att säga om det kommer att gå.
– Det är jättesvårt att säga. Vi vet inte var det ekonomiska biståndet tar vägen. Det är en oroande faktor som skulle kunna sticka iväg om fler människor blir arbetslösa, säger han.
– Då kan det i sin tur leda till att de hamnar i en utsatt situation, mår sämre och då kan det bli merkostnader. Det kan handla om allt ifrån kostnader orsakade av missbruksproblematik till ökade placeringskostnader för ungdomar, fortsätter Fogel.