– Det ska utövas tillsyn på livräddningsutrustningen. Det är upp till den som är ansvarig att se till att utrustningen är i gott skick och själva bedöma vad som är rimligt när det gäller tillsyn. Om det under ett års tid har påtalats att en livboj inte fungerar och det inte har åtgärdats, då känns det inte alls bra, säger Mikael Olausson som är områdesansvarig för säkerhet vid Svenska livräddningssällskapet.
När det gäller offentliga badplatser så måste det finnas livräddningsutrustning där enligt lag. När det gäller andra publika havsnära platser är det inte lika självklart i juridisk mening, att det måste finnas exempelvis en livboj på plats. Olausson menar dock att om exempelvis en gammal ångbåtsbrygga med bänkar och informationsskyltar borde ha fungerande livräddningsutrustning, om det är många som besöker den.
– Oxelösund är en sådan stad där jag tycker att man ska jobba aktivt med vattensäkerhet. De profilerar sig som en havsnära kommun och då borde syftet vara att minimera olyckorna, säger Mikael Olausson.
Livräddningssällskapet utfärdar certifieringen "En vattensäker kommun". Det är dock bara drygt tio kommuner i Sverige som fått certifieringen och ingen av de sörmländska finns bland dem. Här handlar det bland annat om att bedriva ett kontinuerligt dokumenterat uppföljningsarbete med inventering och hantering av risker. Det ska även finnas en säkerhetsdepå för utlåning eller uthyrning av vattensäkerhetsutrustning.