Detaljplanebeslutet om Villabacken ändras inte

Den Oxelösundsbo som först hos länsstyrelsen och sedan hos mark- och miljödomstolen överklagat kommunfullmäktiges beslut om den nya detaljplan som möjliggör byggandet av två höghus på Villabacken har inte haft någon framgång.

OXELÖSUND2015-07-14 17:39

Oxelösundsbon överklagade först fullmäktigebeslutet, som togs den 1 april i år, till länsstyrelsen i Sörmland, bland annat med hänvisning till att kommunen inte utfört detaljplanearbetet korrekt. Han efterlyste en solstudie som skulle visa hur skuggorna från de planerade höghusen skulle falla över Järntorget och övriga delar av centrala Oxelösund.

Länsstyrelsen kom fram till att Oxelösundsbon, enbart för att han är bosatt i kommunen, inte hade rätt att överklaga detaljplanebeslutet om Villabacken. Inte heller bor Oxelösundsbon så nära Villabacken att han därför skulle ha rätt att överklaga detaljplanebeslutet, säger länsstyrelsen i sitt beslut att avvisa överklagandet.

Oxelösundsbon nöjde sig inte med att länsstyrelsen avvisade hans överklagande, utan gick vidare och överklagade länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Överklagandet till mark- och miljödomstolen gjorde Oxelösundsbon med samma motivering som till länsstyrelsen.

Mark- och miljödomstolen har nu avkunnat sin dom och säger i den att man inte gör någon annan bedömning än den som länsstyrelsen tidigare kom fram till. Överklagandet avslås därför.

Om Oxelösundsbon vill ha frågan prövade ytterligare en gång kan han överklaga mark- och miljödomstolens utslag till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om