Den nuvarande detaljplanen för området, som är från 1963, tillåter att fastigheterna används för "park och plantering". Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslöt vid sitt senaste sammanträde att en ny detaljplan ska upprättas som gör det möjligt att bedriva museiverksamhet i Bruna villan.
Den nya detaljplanen för området vid Bruna villan ska även omfatta en angränsande fastighet som i dag ses som ett naturområde. På den fastigheten fanns tidigare en skeppshandel och vissa rester efter det huset finns fortfarande kvar.
I nuläget är det inte planerat några förändringar på den angränsande fastigheten till Bruna villan, men Klubb Maritim har i planeringen av sjöfartsmuseet föreslagit att föreningen där i framtiden skulle kunna iordningställa en ankarpark.
Med finansiering från EU-programmet Leader Kustlinjen är Klubb Maritim nu i full gång med att renovera och bygga om Bruna villan till sjöfartsmuseum, där föreningen ska visa sina stora samlingar av föremål, dokument och bilder med sjöfartsanknytning. En stor del av det arbetet görs av Klubb Maritims egna medlemmar.
I planerna för att etablera ett sjöfartsmuseum i Bruna villan ingår även att en toalettbyggnad ska uppföras på tomten, i anslutning till Bruna villan. Ett bygglovsärende för toalettbyggnaden var också uppe till behandling vid miljö- och samhällsbyggnadsnämndens sammanträde.
Ärendet återremitterades dock av nämnden, detta då det inkommit ett yttrande från en närboende, som hade synpunkter på den tänkta placeringen av toalettbyggnaden. Den närboende menade att toalettbyggnaden skulle inkräkta på utsikten mot Breviken. Nämnden ville därför se förslag på en alternativ placering av toalettbyggnaden.