Beslut om Långgrund ska tas av regeringen

Beslutet om den gigantiska vindkraftparken Långgrund kommer att tas av regeringen. "Det finns en möjlighet för regeringen att köra över kommunerna".

Så här skulle havsvindparken Långgrund troligen ha sett ut från Hävringe, Oxelösunds skärgårds sista utpost mot havet.

Så här skulle havsvindparken Långgrund troligen ha sett ut från Hävringe, Oxelösunds skärgårds sista utpost mot havet.

Foto: Visualisering av Wind Sweden (bilden är kraftigt beskuren)

Oxelösund2023-12-06 19:48

De flesta trodde nog att Svea vinds gigantiska vindkraftpark Långgrund var ett avslutat kapitel när politikerna i Oxelösund, Nyköping och Trosa valde att använda det kommunala vetot. Något som hindrar mark- och miljödomstolen att ta upp ärendet. Samtidigt sa Försvarsmakten återigen nej till etableringen. Nu är dock dörren på glänt igen, då mark- och miljödomstolen skickat ärendet vidare till regeringen.

– Anledningen till att det gått till regeringen är att Försvarsmaktens intressen står emot landets energiförsörjning. Vi har lämnat över det här målet, det kommer att beredas av klimat- och miljödepartementet och ytterst kommer ett beslut att tas under ett regeringssammanträde, säger Magnus Hjort som är rådman vid mark- och miljödomstolen.

undefined
Vindkraftparken är så stor att den berör totalt fem kommuner i Sörmlands och Östergötland.

De sörmländska kommunerna har valt att använda sina kommunal veton. Kan regeringen verkligen gå runt det?

– Det är en fråga för regeringen att svara på. I bestämmelsen finns dock en möjlighet för regeringen att köra över kommunerna, om jag ska uttrycka mig vårdslöst. Det finns en liten lucka, det kan inte uteslutas. Om det går att göra i just den här situationen kan jag dock inte svara på, säger Magnus Hjort.

Han pekar på att regeringen har helt andra möjligheter än domstolarna och tar exemplet om att kalkbrytningen på Gotland trots allt fick fortsätta.

– Man kan se hur regeringen gjorde i frågan om Cementa och kalktäkten på Gotland. När domstolarna sa stopp skapade regeringen en ny lag. Vill regeringen ge tillstånd till något kan de hitta vägar att göra det.

Vindkraftparken Långgrund är planerad 16 kilometer från Oxelösunds fastland och det handlar enligt ansökan om 167 uppemot 335 meter höga vindkraftverk. Elproduktionen skulle bli cirka 12,5 TWh per år. 2022 var Sveriges totala elproduktion cirka 170 TWh.

undefined
"Det är två allmänintressen som anses vara väldigt viktiga som ställs mot varandra" säger Per Edström, projektledare för Långgrund.Visualisering av vindkraftparken är från Persö.

Per Edström, teknisk chef och projektledare för Långgrund på Svea vind, välkomnar domstolens beslut.

– Det är två allmänintressen som anses vara väldigt viktiga som ställs mot varandra. Dels en stor mängd förnybar elproduktion och dels försvarsmakten som har sina intressen att bevaka. Det är regeringen som behöver avgöra en sådan sak, säger han i en intervju med Norrköpings tidningar.

– Kommunerna kommer att vara en viktig remissinstans vid regeringens prövning. Skulle regeringen meddela tillåtlighet för Långgrund utan kommunal tillstyrkan då måste man anta att det finns väldigt, väldigt goda skäl för det, fortsätter han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!