Vraket upptäcktes redan 1990, sedan dess har ett dykförbud vilat över platsen. Trots det finns berättelser om att okända personer tagit sig ner i djupet.
– Vi har fått rapporter som säger att det har dykts i området trots dykförbudet. Enligt den lokala sportdykarklubben i Oxelösund ska inget ha plundrats, men vi kommer att se efter så att inget saknas, säger Jens Lindström, marinarkeolog på Nordic Maritime Group.
Egentligen skulle vraket undersökts under november/december, men som med mycket annat under 2020 har planerna ändrats.
– När de nya restriktionerna infördes så bestämde vi oss för att flytta dykningen till april. Förhoppningsvis är vi i ett bättre läge då, säger Jens Lindström.
Vraket är unikt, det är välbevarat och ligger 30 meter under ytan – alltså på samma djup som man hittade Vasaskeppet.
– Att det ligger så långt ner gör att det är rätt orört av väder och vind, vilket är positivt. En mast står kvar och det har bedömts att all last det bar på vid förlisningen ska ligga kvar ombord, säger Jens Lindström.
Området bedöms vara skyddat från väder och vind, eftersom det är skärgård omkring. Det enda problemet är djupet.
– Vi kommer vara nere i ungefär 25 minuter, sedan måste vi komma upp till ytan för att inte få dykarsjuka. Tanken nu är att vi ska vara nere och filma allt. Sedan kommer vi bygga en digital 3D-modell för att dokumentera vraket ännu bättre, säger Jens Lindström.