Dyrt om gång- och cykelväg ska räddas

Framtiden för gång- och cykelvägen bakom den före detta Folkets hus-fastigheten i Oxelsund är osäker. Gång- och cykelvägen ligger på privat tomtmark och om kommunen vill ha den kvar kan det kosta en hel del pengar i intrångsersättning till fastighetsägaren.

Image - 2

Image - 2

Foto:

OXELÖSUND2014-03-14 06:39

Ägare till den gamla Folkets hus-fastigheten är Åke Holmström, genom sitt fastighetsbolag Vinterklasen AB. Sedan han i april 2012 köpte fastigheten har det visat sig att det inte finns något servitut som reglerar kommunens rätt att ha en gång- och cykelväg som sneddar över den bakre delen av Folkets hus-fastigheten.

Gång- och cykelvägen, som utgör en förbindelse mellan Södra Malmgatan och Biblioteksgatan, byggdes 1974. Då dokumenterades inte någon överenskommelse mellan den dåvarande fastighetsägaren, Folkets hus-föreningen i Oxelösund, och Oxelösunds kommun, som medgav att kommunen fick bygga gång- och cykelvägen över Folkets hus-fastighetens tomt.

– Det är ett bekymmer att de rättigheterna inte är dokumenterade, säger Thomas Holm, lantmätare vid Lantmäteriet i Nyköping, som suttit med vid de tre möten om gång- och cykelvägsärendet som hittills hållits mellan Åke Holmström och Oxelösunds kommun.

Gång- och cykelvägen ritades in på detaljplanen för Folkets hus-fastigheten så sent som för drygt ett år sedan, när detaljplanen gjordes om. Från 1974 och till den senaste uppdateringen har Folkets hus-tomten, där gång- och cykelvägen går, varit markerad som parkmark.

Nu pågår en större detaljprocess för hela Järntorget med omgivningar, som ska ge en enhetlig och mer flexibel detaljplan för området. I nuläget finns det fem olika detaljplaner för området. Som en del av den processen finns då frågan om hur kommunen ska hantera gång- och cykelvägen bakom Folkets hus-fastigheten.

Om kommunen vill ha kvar gång- och cykelvägen måste kommunen betala en intrångsersättning till Åke Holmström, som i så fall ska beräknas av Lantmäteriet som opartisk myndighet. En sådan ersättning ska räknas retroaktivt från 1974, förklarar Thomas Holm.

– Så det kan leda till en kraftig ersättning för kommunen att betala, säger Thomas Holm, som inte närmare vill precisera någon summa.

Enligt Åke Holmströms uppfattning kan en intrångsersättning i det här fallet komma att handla om miljonbelopp.

Ett annat alternativ, om kommunen inte vill betala ersättning till Åke Holmström för att ha gång- och cykelvägen kvar på Folkets hus-fastigheten, är att man helt enkelt stryker den ur det förslag till ny detaljplan för Järntorget med omgivningar som nu utarbetas. Därmed skulle Åke Holmström fritt kunna disponera tomten bakom Folkets hus-fastigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om