– Vi vill ha synpunkter från er på de olika förslagen. Vad är fördelar och nackdelar, säger utbildningsnämndens ordförande Eva Lantz (M).
– Om det inte vägt tungt vad ni tycker hade vi inte bjudit in er, säger utbildningsnämndens förste vice ordförande Stefan Johansson (M).
Det är kväll på en öde Ramdalsskola. Förutom i aulan då, där politiker och föräldrar, och några mor- och farföräldrar, samlats. Det blev ramaskri när ett förslag på ny skolorganisation slog ner som en bomb i Oxelösund i början av februari. Efter att utbildningsnämnden återremitterat ärendet beslutade sig den politiska majoriteten i nämnden för att under några kvällar lyssna in vad lärare, föräldrar och elever tycker på Peterslundsskolan, Ramdalsskolan och Oxelöskolan.
– Jag tycker att det är bra att det här mötet blir av. Jag hoppas bara att politikerna kan svara bättre den här gången. Jag har försökt få svar vid tre tillfällen på mina frågor men då har de inte kunnat ge några svar, säger föräldern Josefin Karlsson som har fem barn som berörs av skolorganisationen.
– Jag hoppas på en bra långsiktighet och förändring. Jag tycker att det är bra att politikerna bjuder in till det här. Jag hoppas bara att de lyssnar, säger föräldern Jessica Högberg.
Efter en dryg timmes diskussioner verkar det som att de allra flesta föräldrar anser att skolorna ska delas upp i F-6 och 7-9.
– Kan någon förklara för mig varför sexorna ska flytta upp till högstadiet? Det är helt bisarrt, säger en förälder.
– Det måste bara vara för att fylla ut klasserna, säger en annan förälder.
Om det bara ska vara en högstadieskola i kommunen lutar de flesta åt Ramdalsskolan, men inte alla. Några tror att Oxelöskolan kan fungera.
– En logistisk mardröm med alla skrymslen och vrår här på Ramdalen. Vi hoppas att det blir Ramdalen som högstadieskola, men det kommer finnas jättemycket utmaning även här, säger en förälder.
Politiker ur oppositionen satt på läktaren, men var förbjudna av majoriteten som anordnade mötet att delta i diskussionen.
– Det är viktigt att alla är med och svarar på frågor. Det blir inte riktigt så nu. Vi blir inbjudna med armbågen, säger oppositionsrådet Linus Fogel (S).
– Ett dåligt förslag blir inte mycket bättre av kosmetika. En gris med läppstift är ändå en gris. Enligt tagen majoritetsbudget ska det skäras hela 13,6 miljoner, säger Vänsterpartiets gruppledare Patrik Renfors.