Eleverna hittade ny främmande art

Det var i samband med en lektion i naturkunskap vid Oxelösundskusten som Erik Mossberg och Karl Fredrik Pettersson på Enskilda gymnasiet gjorde fyndet. Det var första gången en vitfingrad brackvattenkrabba hittades på svenskt vatten.

Amerikansk krabba-2.jpg

Amerikansk krabba-2.jpg

Foto:

Oxelösund2014-09-19 16:32

Efter några dagar på Västkusten åkte eleverna från Nyköpings enskilda gymnasium ut till Femöre i Oxelösund för håva upp smådjur ur vattnet och jämföra arterna på Västkusten med dem i det bräckta Östersjön. I skålen som Karl Fredrik Pettersson och Erik Mossberg, E1B, tömde snäckorna och maskarna de hade håvat upp fanns ett litet kryp, bara ett par millimeter stort, som de inte visste var det var för något.

– Det såg ut som en krabba, men den var väldigt väldigt liten, säger Karl Fredrik Pettersson.

Läraren Andreas Grabs, vars stora intresse är djur och natur, var också osäker och bestämde sig för att låta artbestämma krypet. Det stoppades i ett kuvert och skickades till Göteborgs universitet. Väl där kunde forskare Matz Berggren konstatera att det handlade om en art aldrig tidigare hittad i svenska vatten. Det var ett ungt exemplar av den vitfingrade brackvattenkrabban.

– Vi var lite rädda för att få hit den, men vi visste att det var en tidsfråga.

Om den etablerar sig kan krabban, som är cirka två centimeter stor som vuxen, i stora mängder täppa igen vattenintag till industrier. I USA bär den också på olika sjukdomar som kan slå ut bland annat ostron.

– Den är så liten och kan ta sig in i sötvatten och skulle kunna föra kräftpestsmittan vidare. Och vi är ju rädda om våra flodkräftor, säger Matz Berggren.

Tidigare har den vitfingrade brackvattenkrabban hittats vid Polens kust, Litauen, och Finland. Men aldrig tidigare i Sverige. Den kan ha kommit med ballastvatten från något fartyg eller ha drivit hit som larv. Arten klassas som invasiv, det vill säga man tror att den kommer att breda ut sig och påverka miljön på sikt. Och den har inga naturliga fiender här.

På fredagsmorgonen fick eleverna vad det var för art. De är nöjda med att det var de, ekonomistudenterna, som hittade den och inte natureleverna.

– Det var ganska spännande, men det är ändå oftast roligare att hitta stora fiskar, säger Erik Mossberg.

Nu hoppas Matz Berggren på fler fynd, men den är inte lätt att hitta eftersom den är så liten och trivs i grumliga vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om