Klimatmål å ena sidan och stålindustrin å den andra. Frågan är åt vilket håll EU ska gå: gynna den inhemska stålindustrin med mindre krav på utsläppsminskningar eller driva frågan om hårdare och bindande klimatmål. Eller om de två går att kombinera.
I går röstade EU-parlamentet om att stötta europeisk stålindustri med billig energi som gynnar exempelvis SSAB och dess 2 000 anställda i Oxelösund. Det är EU-kommissionen som har tagit fram en handlingsplan för att rädda den europeiska stålindustrin som har tappat i konkurrenskraft i världen. Förslag finns om ökade stöd från EU och om garantier om billigare energi till stålindustrin.
Samtidigt ska samma parlament i dag rösta om kraftigare klimatmål – något som i handlingsplanen utmålas som ett hinder för stålindustrin.
De svenska EU-parlamentarikerna Marita Ulvskog (S) och Christofer Fjellner (M) är kritiska till kommissionens handlingsplan och tycker att den har en förlegad syn på industrin. Enligt Christofer Fjellner krockar den på flera punkter med klimatambitionerna.
–Verkligen. Vi tycker att de krockar till stora delar och det var därför vi röstade nej till delar av handlingsplanen. Dessutom är det inte sund energipolitik utan andas gammal 70-talsindustripolitik.
Enligt Marita Ulvskog pekar handlingsplanen ut höga energipriser och klimatpolitik som fienden till stålindustrin.
–Jag ställer inte upp på den bilden, den är bakåtsträvande. Man kan inte skylla på höga energipriser eller klimatpolitiken. Det är helt andra saker man måste förändra. Man måste vara modern, jobba med innovationer. Det ska inte fungera så att det är subventioner som håller industrin under armarna.
Hon anser att det går att kombinera en ambitiös klimatpolitik med en levande stålindustri.
–Absolut, men delar av stålindustrin måste bli konkurrenskraftigare, man måste satsa mer på forskning och innovation, nya produktionssätt och nya produkter.
När Europaparlamentet i dag röstar om klimatmål är det en indikation om hur det slutliga lagförslaget från parlamentet kommer att se ut i höst.
–Nu är det oerhört ont om tid och därför har det blivit en hög konfliktnivå, säger Marita Ulvskog och berättar att det har varit stormiga möten i utskotten.