EU bestämmer om fisket utanför Oxelösund: "Bättre förr"

Fiskare säger att Östersjön är utfiskad. Oxelösunds fiskare Michael Karlsson säger att det finns gott om strömming och önskar att den fanns på var mans matbord.

Michael Karlsson, till höger, är ensam yrkesfiskare kvar i Oxelösund. Han tycker fångsterna av strömming varit god i år och vill se den på matbordet istället för som fiskfoder.

Michael Karlsson, till höger, är ensam yrkesfiskare kvar i Oxelösund. Han tycker fångsterna av strömming varit god i år och vill se den på matbordet istället för som fiskfoder.

Foto: Magnus Grimstedt

Oxelösund2024-06-01 06:23

Östersjön sägs vara utfiskad. Torskbeståndet har kollapsat. Ålen är utrotningshotad. Men gäller det all fisk?

– Fiskemässigt har det varit bra i år. Strömmingen är fin och fet, säger Michael Karlsson, som trålar strömming och fortsätter:

– De senaste tre åren vi skickat fisk för undersökning av eventuella miljögifter, då har nivåerna legat under gränsvärdena. 

Istället för att landa på sörmlänningarnas tallrikar exporteras strömmingen som fiskfoder till andra fiskar, trots att Naturvårdsverkets genomgång 21 maj i år visar en minskad kvicksilverhalt i strömming vid Landsort, där Michael Karlsson bland annat fiskar.

undefined
Förra året sänkte EU fiskekvoten för sill/strömming i Östersjön rejält.

Men myndigheters larmrapporter om gifter har gjort att svenskar ratar strömmingen. Som Livsmedelsverket som säger att man bara ska äta strömming högst en gång i veckan, gravida bara två, tre gånger per år. 

Förutom strömmingen – hur ser det övriga fisket ut? Bröderna Pettersson i Hummelvik har fiskat i decennier, kustnära fiske. De trålar inte utan förlitar sig på nät/garn och ryssjor. De ser en annan bild.  

– Fisket är mycket sämre nu än förr och det beror på flera faktorer: sälen, skarven och utsläpp, säger Tord Pettersson.

undefined
Bröderna Pettersson i Hummelvik för traditionen som fiskare vidare. Men Tord Pettersson konstaterar att fisket var bättre förr.

Det är en bild stiftelsen Baltic waters, som har som mål att Östersjön ska vara ett livskraftigt hav, också har. Men de säger att det är industrifisket som är den stora boven. De stora trålarna, som kan liknas vid flytande fabriker, som dammsuger havet på fisk bär skulden för att Östersjön har ont om fisk, anser stiftelsen.

Men det håller inte Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO, med om. Dess ordföranden Peter Ronelöv Olsson finns på västkusten och han anser att människan är den stora boven i form av utsläpp från reningsverk och jordbruket.

– Det är lätt att peka finger mot de stora båtarna. Men se till att ta tag i miljön. Bygg ut reningsverken, se över jordbruket, säger Peter Ronelöv Olsson.

Men fler anser att även de stora båtarna är ett bekymmer och har stor påverkan på fisket.

– Varför köper man större och större båtar om man säger att ingen fisk finns? undrar Tord Pettersson.

Maj-Britt Landin, ordförande för Sveriges yrkesfiskares ekonomiska förening för de småskaliga fiskarna, håller med. 

– Låt de små yrkesfiskarna fiska. Men nu har det gått så långt i Östersjön att det inte går att reparera, säger hon.

undefined
EU bestämmer om till exempel fisket, jordbruket och miljön.

Det är EU som bestämmer vilka fiskekvoter som får tas upp ur hav och sjöar.

Vad säger våra svenska EU-politiker om fisket i Östersjön? Under våren lät Baltic waters skicka en enkät till riksdagens toppkandidater till EU-valet. 

En fråga gällde om man kunde överväga ett temporärt fiskestopp. Till det sa alla utom Kristdemokraterna ja. En annan fråga gällde om det ska vara tillåtet med industriellt foderfiske i Östersjön. Ja, svarade KD, oklart svarade Sverigedemokraterna. Övriga sa nej.

Peter Ronelöv Olsson tror inte på ett fiskestopp. Inte ens tillfälligt.

– Det får inget resultat, säger han.

När Sveriges naturskyddsförening frågade EU-partierna om att driva på för att EU ska skapa hållbart brukande och skydd av EU:s hav, sa SD vet ej, övriga svarade ja.

undefined
Michael Karlsson får ofta göra sin röst hörd för politiker om fisket i Östersjön.

Michael Karlsson är trots allt optimist vad gäller fisken och Östersjöns framtid. Han konstaterar samtidigt att EU har gjort att det är mycket kontroller av landad fisk och fiskeredskap. Men att stå utanför EU är ingen bra väg, säger han.

– Tror vi får svårare att stå utanför.

undefined
Provfiske i Bottenhavet visar att surströmmingsälskare ser ut att gå ännu ett bristår till mötes.
Detta bestämmer EU

Europeiska unionen bildades 1952 som ett led att förhindra framtida krig och militär kapprustning. 

Samarbetet inom EU bygger främst på fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital. 

Områden som EU bestämmer om är till exempel: euron, handel, jordbruk, fiskeri, miljö, arbetsrätt, arbetsmiljö, rättsligt och polisiärt samarbete samt asylpolitiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!