Förra året konstaterades 266 oljeutsläpp i Östersjön. De flesta av utsläppen görs medvetet när fartygen renar sin tank. Men när Kustbevakningen kommer dit kan det vara svårt att säkert veta vilken båt oljan kommer från.
– Vi strävar efter att ta gärningsmannen på bar gärning, när man ser oljan i fartygets kölvatten. Då ökar möjligheterna i kvadrat, säger Kenneth Hedström, förundersökningsledare vid Kustbevakningen.
– Men det är inte så vanligt. Havet är stort och många fartyg är i rörelse. Många gånger kommer vi till ett oljeutsläpp och så finns 15 fartyg där. Och så finns det stor lojalitet bland besättningen på varje fartyg. Då är det inte lätt att leda i bevis vem som ansvarar för utsläppet.
En ansvarig på ett fartyg i yrkestrafik och släpper ut olja till havs kan dömas till böter. Fängelse finns i straffskalan, men det är aldrig någon som har dömts till det.
En förundersökning inleds vid ungefär hälften av de upptäckta oljeutsläppen. Men ytterst få leder till att en person lagförs, det vill säga får fällande dom, strafföreläggande eller företagsböter. Förra året var siffran endast 7 av de 266 konstaterade oljeutsläppen. Året innan var siffran nio och året innan det två.
Ändå har det blivit bättre, säger Henrik Lundh, stationschef vid Kustbevakningen i Oxelösund.
– Dels finns det bättre möjligheter att rengöra tanken i hamnarna nu och dels är övervakningen bättre.
Något som skulle leda till fler fällningar är Kustbevakningens möjlighet att snabbt vara på plats.
– Om vi hade ytterligare satellitövervakning och fler flygtimmar skulle vi minimera tiden mellan utsläpp och upptäckt och det ger sannolikt bättre resultat, säger Kenneth Hedström.
Men i stället hänger hotet om personalneddragningar fortfarande över Kustbevakningen. I juni varslades 125 personer, något som skulle innebära att miljöövervakningen minskar med 30 till 40 procent, enligt Kustbevakningens beräkningar. Kuststationen i Oxelösund skulle minska med fem anställda och kustbevakningsflyget på Skavsta med åtta.
Före valet lovade försvarsminister Karin Enström mer pengar, men så förlorade Alliansen. Nu väntar Kustbevakningen på budgetpropositionen.
– MP gav ett vallöfte om ökade anslag, men S har inte sagt något vad jag vet. Vi hoppas att vi får pengarna, men vi vet inte, säger Kristina Falk Strand, enhetschef på Kustbevakningen.