Andelen högutbildade invånare har ökat i alla landets kommuner under de senaste tio åren. En kartläggning som nyhetsbyrån Siren har gjort visar den genomsnittliga andelen personer med en eftergymnasial utbildning på minst tre år låg på 23 procent i Sverige 2018, vilket är en ökning med nio procentenheter jämfört med 2008. Även om utbildningsnivån har ökat i de sörmländska kommunerna så ligger de fortfarande under riksgenomsnittet. Högst utbildningsnivå i länet har Strängnäs med 20 procent. Vingåker och Oxelösund har lägst andel högutbildade med 11 respektive 12 procent.
– Jag tror bland annat det beror på att Oxelösund är en industristad med mycket tillverkning, då har det räckt med en gymnasieexamen för att få ett välbetalt arbete för många, säger Catharina Fredriksson (S), ordförande för kommunstyrelsen i Oxelösund.
I nuläget ser hon inget problem i den låga andelen högutbildade, men menar på att det kan bli problematiskt på sikt.
– Det kan bli svårt att få tag på rätt kompetens i framtiden, och då även bli svårt att rekrytera.
Vad kan man göra för att öka den siffran i Oxelösund?– Att man från ung ålder får berättat för sig vilka möjligheter utbildning öppnar upp senare i livet. En annan viktig del är att man ser till att det finns utbildningar tillgängliga i hela landet och att vi som kommun ser till att ha bra bostäder som lockar folk att söka sig hit, säger Catharina Eriksson.