SSR om socialtjänsten: "Ofta utsatta för hot och våld"

Problem med hög arbetsbelastning och brister i arbetsmiljön är vanligt inom socialtjänsten. Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, berättar om socialtjänstens utmaningar.

Fredrik Hjulström är socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Fredrik Hjulström är socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Foto: Akademikerförbundet SSR

Oxelösund2021-10-08 17:45

– Tittar man tillbaka en ganska lång tid så ser man att socialarbetare rapporterar dels om att arbetsbelastningen är för tung och dels att man alldeles för ofta är utsatt för hot och våld i sin yrkesutövning, säger Akademikerförbundet SSR:s socialpolitiska chef Fredrik Hjulström.

Fredrik Hjulström kan bara yttra sig generellt och beskriver socialtjänstens verksamhet som komplex. Kommunen, genom socialtjänsten, har det yttersta ansvaret för medborgarna och ska se till att lagar om rättigheter följs samtidigt som verksamheten är budgetstyrd och de yttersta besluten fattas av politiker i en nämnd.

– Där emellan är det inte sällan så att man som socialarbetare blir pressad. Det finns maktstrukturer och motsatta logiker som gör att det blir knepigt, förklarar han.

I Oxelösund har man använts sig av konsulter i olika hög utsträckning, något som är en del i kritiken mot social- och omsorgsförvaltningen. Fredrik Hjulström har en dubbel syn på konsulter i verksamheten.

– Kvaliteten på arbetet bygger mycket på kontinuitet och bygger på att personalen har god ärendekännedom. Det innebär ju att många konsulter inte gynnar kvalitativ utveckling i verksamheten. Samtidigt är det långt mycket bättre att det kommer in konsulter än att det inte kommer in någon alls.

undefined
Fredrik Hjulström är socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Vissa delar av socialtjänsten är känsligare än andra och drabbas hårdare.

– Ska man lyfta någon verksamhet är det barn- och ungaverksamheten, säger Fredrik Hjulström.

Fredrik Hjulström förklarar att kommunen som arbetsgivare har ett stort ansvar i att se till att personalomsättningen inte blir för hög.

– Har man en för hög personomsättning blir det en osund verksamhet, säger han och fortsätter:

– Man kan se inom barn- och ungaverksamheten att för 25 år sedan var det ett jobb man kvalificerade sig till, idag har det i många kommuner blivit det första jobbet man går in på.

Vad säger det?

– Att det har blivit ett mycket tuffare jobb som gör att de som har möjlighet väljer ett annat jobb istället.

Vad kan kommunen göra för att förbättra arbetsmiljön?

– En superviktig del i det här är arbetsbelastningsfrågan. Ska man få personer att stanna får inte arbetsbelastningen bli för hög, särskild inte inom de verksamheter där man jobbar med tvångsvårdslagstiftning. Arbetsgivaren måste se till att man inte blir utsatt på olika sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!