– I Sörmland häckar den i Bråviken. Det är världens största tärna och har endast två häckningsområden i Europa, Kaspiska havet och Östersjön. Den har det ganska svårt, av olika anledningar, säger Kajsa Mellbrand, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.
Skräntärnans häckningsplatser håller på att försvinna, och de som finns kvar har blivit utsatta för rovdjurssabotage.
– Mink och havsörn är de två största hoten. Varje år har vi skyddsjakt på mink för att hålla dem borta från häckningsplatserna. Sedan har vi ett stort problem. Havsörnen. Något enstaka par kan ödelägga en hel koloni skräntärnor.
Mellbrand beskriver skräntärnornas boplatser som "rena buffén" för havsörnarna. Tärnornas ungar och ägg faller ofta offer för den bevingade bjässen.
– Vi har haft bon som blivit av med ungar flera år i rad. För ett år sedan prövade vi taktiken med fågelskrämmor på land, det fungerade bra. Nu har vi avancerat till skrämmor i båtar. Riktiga fågelpoliser.
Hittills har projektet gått vägen. Inga häckningsplatser har blivit plundrade av örnar, något som glädjer Mellbrand.
– Det verkar fungera bra. Uppsala var först med detta och fick goda resultat.
På sörmländska sidan av viken häckar ungefär ett 30-tal tärnor. Hoppet är nu att tärnorna ska få behålla fler av sina unga och öka populationen.
– Som tur är kan tärnorna häcka en gång till om den första ungen blir tagen, men vi ser helst att de bara behöver häcka en gång, säger Mellbrand.