Fastighetsägarna i Lastudden kräver att gropig grusväg rustas upp

Fastighetsägarna längs Tegelbruksvägen i Lastudden-området är starkt kritiska till att kommunen vill att de ska ta över underhållet av Stjärnholmsvägen. Vägen är i mycket dåligt skick och behöver först byggas om helt, säger Berndt-Åke Ericsson, en av fastighetsägarna.

Foto:

OXELÖSUND2015-11-05 10:20

I dagsläget delar en lokal vägsamfällighet i Lastudden och kommunen på ansvaret för underhållet av vägnätet i området. Kommunen vill dock att hela vägnätet ska skötas av de boende i området genom en vägsamfällighet och har därför beslutat om en detaljplaneändring som gör det möjligt. Kommunens planer på att avsluta sitt huvudmannaskap för Stjärnholmsvägen uppskattas dock inte av de boende i området, förklarar Berndt-Åke Ericsson, som är aktiv i områdets intresseförening.

– Kommunen vill vältra över kostnader på samfälligheten, det vill säga på oss som bor här, i fritidshus eller permanent, säger han.

Berndt-Åke Ericsson har, tillsammans med sin hustru, ägt ett fritidshus vid Tegelbruksvägen sedan 1992. Han berättar att av de 25 fastigheterna längs Tegelbruksvägen är numera 13 permanentbostäder. Berndt-Åke Ericsson säger att Oxelösunds kommun har en klar ambition att öka permanentboendet i olika fritidshusområden som finns i kommunen. Exempelvis har ett antal tomter längs Tegelbruksvägen och i Lastudden-området sålts på senare år och bebyggts med året runt-bostäder. Därför blir det märkligt, menar han, när kommunen inte vill svara för vägunderhållet när både trafik och därmed vägslitage ökar.

– Det går också mycket tung trafik här och bilar som inte är boendetrafik i området, säger Berndt-Åke Ericsson, och fortsätter:

– Kommunens planer på att låta en vägsamfällighet ta över vägunderhållet har inte heller kommunicerats till boende här. De som nyligen har köpt fastigheter fick heller inte någon information om att de skulle få kostnader för upprustning och underhåll av tillfartsvägarna. Kommunens inriktning från början har varit att de boende ska bilda lokala vägsamfälligheter i närområdet.

Berndt-Åke Ericsson pekar på att Stjärnholmsvägen, som kommunen vill att de boende ska ta över, är i dåligt skick och behöver byggas om från grunden. Vägbanken är inte byggd för den trafik som finns i dag och ökar hela tiden, menar han.

– Det räcker inte med att bara lägga på grus, säger han.

Berndt-Åke Ericsson efterlyser information från kommunen om vad som planeras med Stjärnholmsvägen innan ansvaret för den förs över en lokal vägsamfällighet. Tidigare i höstas var ett ärende om upprustning av Stjärnholmsvägen uppe i kommunstyrelsen, men lyftes ut för att politikerna i kommunstyrelsen vill ha mer underlag i frågan. Sedan dess har Berndt-Åke Ericsson inte fått någon mer information från kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om