Fatoun fick jobb i Oxelösund genom projektet Klara

Fatoun Tarakji kom till det sociala företaget One More Time genom projektet Klara som ska underlätta utrikesfödda kvinnors väg mot egen försörjning. För Fatoun ledde arbetsträningen till att hon fick en anställning.

Fatoun Tarakji har fått en anställning på One More Time i Oxelösund. Hon menar det är viktigt med både språkkunskaper och mod för att lyckas.

Fatoun Tarakji har fått en anställning på One More Time i Oxelösund. Hon menar det är viktigt med både språkkunskaper och mod för att lyckas.

Foto: Joachim Sorbe

Oxelösund2021-05-13 06:40

– Jag gör allt. Det är spännande och nytt för mig. Det ger mig energi, säger Fatoun. 

Projektet Klara är ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna i Oxelösund, Flen, Katrineholm, Vingåker och Eskilstuna. Projektet ägs av Samordningsförbundet RAR Sörmland och finansieras av den Europeiska socialfonden. Målgruppen är långtidsarbetslösa utrikesfödda kvinnor. 

– De har i väldigt många fall aldrig arbetat utanför hemmet. Den låga utbildningsnivån innebär ganska ofta att de har svårt att få progression och klara studierna på SFI. De kan även ha svårt att tänka in sig själva på arbetsmarknaden eftersom det ligger så långt ifrån den värld de kommer ifrån, säger huvudprojektledaren Lena Hallberg vid RAR Sörmland. 

Projektet Klara har för närvarande 25 deltagare i Oxelösund. Deltagarna får språkträning och samhällsorientering. 

– Man försöker lära sig mejl, bank-id och såna saker som behövs för att man ska kunna vara en del av det svenska samhället, säger Martin Vrethammar, delprojektledare vid Oxelösunds kommun. 

De får lära sig om hur den svenska hälsovården, skolan och arbetsmarknaden fungerar. 

– Vi har föräldraskola så att man kan se hur är det att leva i Sverige som förälder. Många kommer med föreställningen att man vågar inte berätta för myndigheter att man har problem med sina barn för då tar de barnen ifrån en, säger Lena Hallberg. 

Andra aktiviteter i projektet är praktik och studiebesök. En del deltagare får extratjänster med lönebidrag på kommunen. Projektledarna skulle gärna vilja samarbeta mer med företag och föreningar för att skapa sysselsättning åt kvinnorna. Särskilt intressant skulle det vara att få möjlighet att göra fler studiebesök. 

– Det har blivit tungjobbat i och med pandemin, men vi har inte gett upp för jag tänker att projektet är inte slut förrän om ungefär ett år. Vi håller tummarna för att alla blir vaccinerade och pandemin lägger sig, säger Lena. 

I hela länet har projektet omkring 85 deltagare. Mellan 50 och 55 deltagare har gått igenom projektet. 

– Även om de här kvinnorna eventuellt inte kommer vidare till en anställning så finns det ett längre tänk här. Många av deltagarna har barn och vi vet ganska tydligt att om föräldrarna lever med ett avstånd från det svenska samhället är det stor risk att barnen också växer upp med ett avstånd till det svenska samhället. På det sättet är det bra att deltagarna kommer ut i praktik, att de läser svenska, att de får en större förståelse, säger Martin Vrethammar.

Några av deltagarna arbetstränar på det sociala företaget One More Time i Oxelösund. 

– Vi tillverkar nytt av gammalt. Vi upcyclar, säger Christine Aldis som driver One More Time. 

Farida Ibrahim från Syrien kom till Sverige för tre år sedan. När Affärsliv träffar henne på One More Time berättar hon med viss tolkhjälp av samhällskommunikatören Mayada Chehadé att hon mår bra av arbetsträning. 

– Jag tränar på svenska språket och jag trivs här, säger Farida. 

undefined
Farida Ibrahim har tillverkat flaskhållare av mattrullar under sin arbetsträning.

I Syrien odlade hon mycket grönsaker och skötte djur åt hushållet. Även i Oxelösund odlar hon squash, gurka, potatis, lök och bönor. 

– Jag skulle vilja jobba med att odla och sälja blommor. Det är svårt med språket, säger Farida. 

Samhällskommunikatören Mayada Chehadé på Oxelösunds kommun menar att arbetsträningen ger deltagarna ökat självförtroende. 

– När de slutar här vet de vad de vill. De vet om de vill fortsätta med skolan och träna på språket eller om de ska koncentera på att gå ut på arbetsmarkanden.

undefined
Samhällskommunikatören Mayada Chehadé på Oxelösunds kommun.

Abeba Tewelde Teklu från Eritrea kom till Sverige för sju år sedan. Under arbetsträningen har hon bland annat sytt kökshanddukar och märkt föremål genom att skriva "One More Time" på dem. Abeba har tigrinja som modersmål. 

– Det är stor skillnad på bokstäver och alfabet och språk, säger hon. 

– Jag vill kunna försörja mig själv, men jag hittar inte jobb. 

undefined
Abeba Tewelde Teklu från Eritrea har sytt kökshanddukar under arbetsträningen. – Jag är faktiskt jätteglad att vara här, säger hon.

Fatoun Tarakji, som har fått en anställning på One More Time, menar att språket är viktigt för att lyckas, men att det även gäller att ha modet att våga ta steget ut på arbetsmarknaden. 

– Många är rädda för arbetsmarknaden, men när man kommer till arbetsplatsen i Sverige är många hjälpsamma. Jag har erfarenhet från andra länder och där får man inte göra fel på samma sätt som här i Sverige, säger Fatoun. 

Abeba Tewelde Teklu och Farida Ibrahim vill jobba med blommor. Båda har erfarenhet av odling.
Abeba Tewelde Teklu och Farida Ibrahim vill jobba med blommor. Båda har erfarenhet av odling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!