Fortet skulle gjutas igen – nu fyller museet 20 år

Det mytomspunna Femörefortet skulle egentligen förseglas och falla i glömska. 20 år senare är det en av Oxelösunds populäraste turistattraktioner.

Femörefortets museichef Per Rödseth laddar inför jubileumsåret. 20 år har gått sedan fortet blev museum. Arkivfoto

Femörefortets museichef Per Rödseth laddar inför jubileumsåret. 20 år har gått sedan fortet blev museum. Arkivfoto

Foto: Arkivfoto: Jens Alvin

Oxelösund2023-02-09 05:43

Den 18 juni 2003 slog Femörefortet upp sina portar för första gången. Som museum vill säga. Kustartilleriets fort i Oxelösund byggdes under kalla kriget, men var länge förbjudet område för de som inte var militärer. Nu planerar föreningen Femörefortet inför sitt 20-årsjubileum.

– Det är i sin linda än så länge, vi håller på att planera programmet och kommer att ha några särskilda jippon. Egentligen har jag fortfarande inte fattat att vi lyckades rädda fortet. Tanken var att försvaret skulle gjuta igen det, som de gjort med liknande anläggningar på andra platser, säger museichefen Per Rödseth.

undefined
Utsikt från den numera nedlagda anläggningen Femörefortet som hade en nyckelroll när det övades i trakten på 70- och 80-talen. Arkivfoto

Entusiasterna som drog igång museiverksamheten hade dock fått låna nycklarna av försvaret redan 2002. Året efter öppnade man på riktigt och först fick man låna fortet under ett år på prov från försvaret. Numera är det kommunen som äger det.

Under jubileumsåret behöver föreningen, precis som tidigare somrar, anställa sommarjobbare som håller museet igång.

– Vi behöver anställa sju personer i år. Man får lära sig på mycket på det här sommarjobbet, men det märks dock att det är hård konkurrens om sommarjobbarna i år. Vi skulle vilja ha fler som söker, säger Per Rödseth.

Femörefortet är ett kustartilleribatteri som byggdes 1966 och var i drift till 1998. Mellan de åren var fortet hemligt och bara ett fåtal hade varit inne i berget. Förutom själva fortet visas andra rester av kalla kriget upp.

undefined
En av Femörefortets tornpjäser som var en del av försvaret av området kring Bråviken och Oxelösunds hamn. Arkivfoto
Karta: Femörefortet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!