Mörkervisningen på Femörefortet startade av en ren slump, men har sedan några år varit en mycket uppskattad happening för alla sorters människor.
– Det hela började en lördag då vi kom till jobbet och insåg att vi hade strömavbrott. Då hade vi ett helt sällskap som hade kommit från alla håll i landet som skulle gå vandringen. Då bestämde vi oss för att ha vandringen i mörkret, vilket blev en succé, säger Per Rödseth, museichef.
Vandringen tar ungefär en timme och är enligt Per speciellt uppskattad av barn och ungdomar. Troligtvis för att det faller en viss stämning över den gamla militärbasen från kalla kriget när den blir upplyst av ficklampor. Fortet klarade sig igenom det kalla kriget och nu också en pandemi.
– I år kommer vi dock endast kunna erbjuda åtta personer en vandring åt gången. Märker vi av att det är många som vill gå mörkervisningen så kommer vi såklart sätta in extravandringar för de som vill. Vi kommer även att se till att alla håller avstånd från varandra under vandringen, säger Per Rödseth.
Innan man reser ut till fortet uppmanas besökare att klä sig i varma kläder för att orka med vandringen.
– Det ligger verkligen till ens fördel om man kommer förberedd med varma kläder. Annars kommer det bli en jobbig vandring, säger Per Rödseth.
Under turen får besökarna ta del av den gamla militärbasens historia. Till exempel vilken funktion som de olika rummen hade under kriget.