Finsk oro efter miljardköpet

Analytikerna jublar över SSAB:s storaffär, köpet av finska Rautaruukki. Men från finskt håll skymtar en sårad stolthet och man konstaterar att Sverige drog det längsta strået inför den eventuella landskamp som nu väntar om jobben.

Oxelösund2014-01-23 17:50

Både SSAB:s och Rautaruukkis aktier sköt i höjden på onsdagen. Att beslutet blir en bra affär är börsanalytikerna överens om. Det spekuleras i att bolagen tillsammans kan spara in mer än de fem procent som nämnts, och att den nya storkoncernen lär stänga någon av verksamheterna på sikt.

SSAB:s vd Martin Lindqvist har fått upprepade frågor om ett sådant scenario, men bestämt förnekat. Samma bud ger SSAB:s platschef i Oxelösund, Johan Wiig.

–Jag har ingen annan syn. Det budskap vi har är att det här är bra för företagens långsiktiga fortlevnad i både Finland och Sverige. Jag kommer inte att bemöta några andra spekulationer.

Rautaruukki grundades på 60-talet för att säkerställa tillgången på råmaterial till den finska fartygs- och metallindustrin. Grundarna var finska staten och fem stålberoende företag. Staten äger fortfarande 40 procent av aktierna genom Solidium, ett ägarbolag som är till för att stärka nationellt sett viktiga företag i Finland.

Nu kommer farhågor från finskt håll om att stålarvet ska sugas upp i SSAB och försvenskas. Med tanke på att nya SSAB behåller det svenska namnet, huvudkontoret i Stockholm, svensk vd och sin styrelseordförande är det kanske inte så konstigt. Dessutom fortsätter SSAB:s storägare Industrivärlden som långsiktig huvudägare.

Finlands arbetsminister Lauri Ihalainen har redan uttalat sig om att det kan behövas omställningsstöd till Brahestad. Orten där Rautaruukki har sitt stålverk, och liksom SSAB i Oxelösund är största arbetsgivare, har 25 000 invånare och ligger bara 20 mil sjövägen från Luleå. Där oroar sig tjänstemannafacket Pro för att den svenska ledningen ska gynna det egna landets fabriker.

I Oxelösund har nyheten nu hunnit sjunka in.

–Jag har fått en del synpunkter och den generella bilden bland våra anställda är väldigt positiv. Man ser fördelarna och logiken med affären och att vi kan bli ett starkare företag på lång sikt, säger Johan Wiig.

Det nya större bolaget får ett bättre utgångsläge på den globala marknaden. Tillsammans producerade de 7,3 miljoner ton stål under 2012 och när bolagen slås ihop får de en kombinerad toppkapacitet på knappt nio. Nya SSAB tar därmed ett ordentligt kliv mot de största stålproducenterna i Europa, men befinner sig fortfarande på behörigt avstånd från toppen. Italienska Riva och tyska Thyssenkrupp är i runda slängar dubbelt så stora, och världsledande ArcelorMittal producerar mer än tio gånger så mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om