— Huvudtanken med förslaget till ny detaljplan för Järntorget är att göra en mer flexibel plan som ska öppna upp för olika alternativ, säger Samy Abu Eid, planarkitekt i Oxelösunds kommun.
I nuläget finns det fem olika detaljplaner som gäller för det aktuella planområdet, varav den äldsta är från 1943 och den senaste från 2013. Det behövs en ny detaljplan dels för att få en mer enhetlig reglering av hur marken ska användas, dels för att de äldre detaljplanerna inte speglar nuläget i området.
En av de föreslagna förändringarna är att det ska bli möjligt att bygga bostäder i kvarteret Prisman 6, mellan Torggatan och Järntorget. Fastigheten, där bland annat Systembolaget finns, är i dag i ett plan, men den nya detaljplanen ska möjliggöra att fastigheten byggs på med ytterligare plan som ska kunna innehålla bostäder.
I förslaget betonas att fler bostäder kring torget skulle ha flera positiva effekter. Det skulle ge mer liv och rörelse till området och därmed öka tryggheten kvällstid när butikerna runt Järntorget är stängda.
Den nya detaljplanen är också tänkt att få särskilda ytor på Järntorget som är reserverade för en scen och en lekplats. En ny scen utanför allaktivitetshuset Koordinatens entré ska byggas i sten/betong, stål och glas, för att smälta in i torgets funktionalistiska karaktär.
En ny lekplats föreslås i närheten av den stora eken på Järntorget. Enligt detaljplaneförslaget en åtgärd som både skulle ge torget en ny funktion och bidra till att förstärka torget som mötesplats.
I Järnvägsparken föreslås en del mindre förändringar för att öka parkens användning som rekreationsområde. Bland annat bör en del av träden ersättas av mindre träd för att släppa fram mer ljus. Ett annat förslag är att buskarna i parken inte ska bli högre än en meter, för att göra parken så öppen och trygg som möjligt.
Den gamla Folkets hus-fastigheten mitt för Järnvägsparken är kulturhistoriskt värdefull och i den nya detaljplanen föreslås att skyddet för fastigheten betonas ytterligare. En q-märkning som i dag gäller för den tegelröda byggnadskroppen föreslås gälla för hela Folkets hus-fastigheten.
Eken på Järntorget ska vara kvar. Den är ett så kallat vårdträd, bedöms vara planterad under 1880-talet, och får inte huggas ner.