Anders Ferbe menar att den svenska stålindustrin är oerhört viktig för landet. Därför är det viktigt att en kontinuerlig diskussion förs mellan facken och de företag som är anknutna till dem.
– Vi pratar om vad vi som facklig organisation kan göra tillsammans med arbetsgivarna för att stärka stålindustrin i Sverige.
Den finansiella oron gör även att flera arbeten inom industrin hotas och som SN tidigare har rapporterat blev 150 arbetare på SSAB i Oxelösund varslade vid årsskiftet. Totalt skulle 450 personer få lämna företaget i Sverige. Men efter flera tuffa förhandlingar beslöt man istället att en del av de anställda skulle gå ner i arbetstid och sänkt lön.
Det resulterade till viss del också i det nya avtal som man döpt till "trygghet och flexibilitet" som kom i april. Avtalet innebär att SSAB inför en så kallad arbetstidsbank där de anställda arbetar mer under högkonjunktur. När lågkonjunkturen kommer är anställningen kvar och arbetstiden är lägre men de anställda får bibehållen lön. Både Anders Ferbe och Emil Carlsson, klubbordförande för SSAB i Oxelösund är väldigt positiva till den lösningen.
– Företag vill ha ökad flexibilitet och kunna hantera upp- och nedgångar. Medlemmarna vill ha så stor trygghet som möjligt. På det här viset vill vi kunna förena de två kraven genom en form av arbetstidsbank. Då jobbar man lite mer när trycket är högre och lite mindre, men med bibehållen lön, vid sämre tider, säger Anders Ferbe.
Är det här framtiden för hur man kommer arbeta i Sverige?
– Jag tror det och vi är egentligen redan där. Det här att man börjar sju går hem fyra och fortsätter så under de följande fyrtio åren gäller inte längre. Man tvingas att anpassa arbetstiden utifrån produktionen, säger Anders Ferbe.
Läs hela artikeln i onsdagens pappersupplaga.