Ett ensamkommande flyktingbarn blev i januari 2014 anvisat till Oxelösunds kommun av Migrationsverket och placerades då i ett jourhem. Efter två månader besökte en socialsekreterare barnet i jourhemmet och det stod då klart att situationen för barnet var ohållbar. Barnet utnyttjades som tjänstefolk, fick inte busskort eller fickpengar och under helgerna fick barnet inte tillräckligt med mat.
Strax därefter sa jourhemmet, med 14 dagars varsel, upp sitt uppdrag. Enligt barnets gode man, som gjorde en anmälan till IVO i oktober 2014, hade socialtjänsten ingen kontakt med barnet innan det skulle flytta från jourhemmet. Den gode mannen fick inga besked om vart barnet skulle flytta och ordnade då boende hos en kvinna från hemlandet som barnet kände sedan tidigare. Den dag barnet skulle flytta kom ingen socialsekreterare, utan den gode mannen fick själv ordna flytten.
I sitt beslut i ärendet skriver IVO att barnet hade en kontakt med en socialsekreterare i maj 2014. Under perioden från maj till oktober 2014, då den gode mannen gjorde sin anmälan till IVO, förekom ingen ytterligare kontakt mellan socialtjänsten och barnet.
IVO kritiserar på flera punkter hur socialtjänsten hanterade ärendet med det ensamkommande flyktingbarnet.
En av bristerna var, enligt IVO, att det dröjde två månader mellan det att barnet placerats i jourhemmet och den första kontakten med socialtjänsten. Detta ser IVO som särskilt anmärkningsvärt då det handlade om ett barn som troligen inte kunde prata svenska och därmed inte hade möjlighet att, exempelvis, ringa för att berätta om de upplevda dåliga förhållandena i familjehemmet.
IVO ser det som mycket anmärkningsvärt att det inte fanns någon från socialtjänsten eller familjehemskonsulenten närvarande när barnet skulle flytta till ett nytt jourhem. Vård- och omsorgsnämnden har brustit i vården av barnet, säger IVO.