Rullskridskoåkare fick besök av ishockeylegenden Foppa

Självkänsla, systerskap och prestationsbefriad idrottsglädje – för det har Slaughter Sisters totalt fått 200 000 kronor av ATG drömfond och ett besök av Foppa.

Foppa fick lämna grillorna på hyllan. En dålig madrass gav honom ryggskott, så det blev ingen rullskridskoåkning. Från vänster: Nenne Thorin Ljung, Vilja Emmerborn, Majken Blixt och Peter "Foppa" Forsberg.

Foppa fick lämna grillorna på hyllan. En dålig madrass gav honom ryggskott, så det blev ingen rullskridskoåkning. Från vänster: Nenne Thorin Ljung, Vilja Emmerborn, Majken Blixt och Peter "Foppa" Forsberg.

Foto: Maya Goldschmidt Wikdahl

Oxelösund2023-07-04 16:49

Det är party på Containerparken vid den nya skejtparken bredvid Oxelöskolan. Snålblåst och mörka moln på himlen hindrar inte rullskridskogänget Slaughter Sisters från Ung kraft att hålla humöret uppe. Musiken pumpar ut ur högtalarna, barn och unga dricker slush och i ramperna åker en ström av skridskoåkare runt och gör trick.

Under måndagen kom finbesök – ingen mindre än den tidigare hockeygiganten Peter "Foppa" Forsberg som tillsammans med ATG Drömfond gästar Oxelösund för att följa upp en tidigare prisutdelning från 2019. Då fick Slaughter Sisters ett pris på 150 000 kronor – och nu 50 000 till.

undefined
Ingen vill missa att ta bild med Foppa.

– De fick ju storvinsten, om man säger så. Vi vill stödja föreningar som verkar för gemenskap och hälsa genom idrott, och det gör Slaughter sisters. Vi är här idag för att följa upp och ser att de fortfarande gör ett fantastiskt fint arbete, säger Peter "Foppa" Forsberg.

Pengarna har bland annat gått till "Storasysterakademin", det vill säga ledarskapsutbildning till de äldre som stöttar de yngre i föreningen – och till fika. Varje skridskopass avslutas med att alla sätter sig ned i ring, äter kakor och samtalar om stort och smått.

– Det är liksom mer än att bara äta kakor. Det blir viktiga grejer också, säger Vilja Emmeborn, som är en av föreningens storasystrar.

– Det blir ett sätt att lära känna varandra. För annars åker man ganska individuellt, det är ju ingen lagsport. Kakorna samlas vi runt och lär känna varandra. Vi blir en squad och bygger systerskap, fyller Nenne Thorin Ljung in, som är initiativtagare till projektet.

undefined
Nike Bergli och Tindra Bergli har båda varit storasyster-mentorer. Det bästa är gemenskapen när man hjälper andra samtidigt som själv man lär sig, tycker Tindra.

Det hela började med att ungdomar i föreningen Ung Kraft ville testa på sporten roller derby – sagt och gjort, så skapades Slaughter sisters. Idag är det mindre roller derby och mer dans, lek och fritt åkande.

– Vi fattar inte riktigt grejen med att tävla. Då blir man inte så bra på roller derby, för det ingår ju. När man inte tävlar blir det prestationslöst, man lägger sig på den nivå man själv vill. Vi är väldigt tydliga med att vi inte jämför oss med varandra, säger Nenne Thorin Ljung.

På träningarna får man komma oavsett dagsform. Vissa kanske kommer, men vill inte rulla alls. Då kan de sitta på en bänk och äta kakor och ändå vara en del av gemenskapen, berättar Nenne.

– Det är viktigt att man utgår ifrån vad man själv behöver. Man ska rulla för att man tycker att det är roligt och mår bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!