För få brandmän i beredskap kan försena insatser

Räddningstjänsten i Oxelösund är i dagsläget inte fullt bemannad med brandmän i beredskap, vilket kan innebära att vissa räddningsinsatser kan bli försenade. Läget är bekymmersamt, menar Patrik Gralberg, en av räddningsledarna vid räddningstjänsten i kustkommunen.

Brandfösrvarsbemanningen_021.jpg

Brandfösrvarsbemanningen_021.jpg

Foto:

OXELÖSUND2015-11-23 06:32

I Oxelösund ska räddningstjänsten varje dygn ha en styrka på fem brandmän i beredskap – en räddningsledare och fyra brandmän. Schemat är uppbyggt på att tre styrkor med fem brandmän i varje byter av varandra, men i nuläget består hela personalstyrkan hos räddningstjänsten i Oxelösund av 14 personer, berättar Patrik Gralberg.

– Det har varit så här sedan efter sommaren, då två personer slutade, säger Patrik Gralberg, och tillägger att det behövs 18 – 19 personer totalt i räddningstjänsten i Oxelösund för att man ska kunna full personalförsörjning, exempelvis för att täcka upp för sjukdom och ledigheter.

Patrik Gralberg konstaterar att det sedan sommaren har varit ungefär tio dagar per månad som beredskapsstyrkan i Oxelösund inte varit fullt bemannad. Det räcker med att beredskapsstyrkan är en man kort för att vissa insatser inte ska kunna göras direkt, exempelvis rökdykning vid en brand.

– En sådan situation vill vi inte hamna i, för då måste vi invänta en styrka från Nyköping och det kan innebära risk för liv om vi måste vänta tio minuter med en insats. Lagen säger att det måste vara minst fyra man vid rökdykning, men rekommendationen är fem man och så jobbar räddningstjänsterna i hela landet, säger Patrik Gralberg.

Tidigare när det har blivit luckor i beredskapsstyrkan har man löst det genom att deltidsbrandmän som varit lediga gått in och gjort extra beredskapsdygn, men det ställer man inte upp på längre sedan övertidsersättningen för sådana extradygn försvann då ett lokalt avtal sades upp i samband med att Brandmännens Riksförbund slöt ett nytt centralt avtal, berättar Patrik Gralberg.

– Den övertidsersättningen låg på sex kronor i timmen, så det gav knappt 150 kronor på ett dygn. Vi har lagt ett förslag på hur vi kan lösa situationen, men arbetsgivaren har tackat nej till erbjudandet, säger han.

Räddningstjänsten i Oxelösund är en verksamhet som Oxelösunds kommun köper av Nyköpings kommun och betalar tolv miljoner kronor om året för.

– Så nu har vi ett läge där Oxelösund och invånarna här får en räddningstjänst som inte motsvarar det kommunen betalar för, säger Patrik Gralberg.

Patrik Gralberg menar att Sörmlandskustens räddningstjänst i Nyköping inte har jobbat tillräckligt mycket för att rekrytera nya deltidsbrandmän i Oxelsund, trots att personalbristen har varit ett faktum sedan i somras.

Att räddningstjänsten i Oxelösund kan fungera som tänkt är viktigt, säger Patrik Gralberg, och berättar att man på ett år har cirka 180 larm.

– Det blir ungefär ett larm varannan dag. Vi åker på allt, bränder, olika slag av olyckor, och så vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om