Förändrade regler för skolskjuts i Oxelösund

Riktlinjerna för skolskjuts i Oxelösunds kommun har reviderats, vilket bland annat innebär att kommunen under vinterhalvåret ska bevilja skolskjuts vid vissa avstånd mellan elevens bostad och skolan.

OXELÖSUND2014-10-01 06:31

Förändringarna i riktlinjerna för skolskjuts i Oxelösund, som utbildningsnämnden godkände vid sitt senaste sammanträde, genomförs som ett resultat av att flera avslag från kommunen om begäran av skolskjuts har upphävts när avslagen överklagats och prövats i förvaltnings- och kammarrätter. De överklaganden av kommunens avslag som har bifallits har handlat om elevers rätt till skolskjuts, i form av busskort, under vinterhalvåret vid vissa avstånd till skolan från elevens bostad.

Huvudprincipen i de tidigare riktlinjerna byggde på att alla elever i Oxelösunds skolor på egen hand ansågs ha en rimligt lång och säker väg till respektive skolor. Skolskjuts skulle bara beviljas om särskilda skål förelåg.

utbildningsnämnden har därför nu beslutat om nya riktlinjer för skolskjutsar, där kommunen delats in i olika områden. I den indelningen har man tagit hänsyn till upptagningsområdet för respektive skola, avstånd och trafikförhållanden. Kartorna, som finns här bredvid, visar både vilka områden som ger rätt till skolskjuts under hela läsåret och vilka områden som berättigar till skolskjuts under vinterhalvåret, vilket är definierat som perioden 1 november till och med 31 mars.

I riktlinjerna för skolskjuts i Oxelösunds koimmun har även gjorts ett tillägg som innebär att eleverna i förskolan får skolskjuts enligt samma principer som eleverna i grundskolan. Enligt lag har kiommunen ingen skyldighet att ansvara för skolskjuts för förskoleeleverna, men utbildningsförvaltningen anser det vara rimligt att de eleverna får skolskjuts på samma villkor som gäller för grundskoleeleverna.

Riktlinjerna har också kompletterats i fråga om vad som gäller när en elev har ett växelvis boende inom och utanför Oxelösunds kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om