Företagandet bland kvinnor i Oxelösund ökar

Antalet kvinnor som driver företag i Oxelösund ökar. – Även om det sker med myrsteg så går utvecklingen framåt, säger Hans Rainer, näringslivsansvarig i kommun.

OXELÖSUND2016-05-11 06:30

I Oxelösund finns idag 335 aktiva företag varav 121 ägs av kvinnor. Precis som i övriga delar av landet så är det traditionella yrkesval som slår igenom. När det gäller männen så finns företagen framför allt inom verkstad, metall och teknisk service. Kvinnor har tjänsteföretag inom framför allt välbefinnandesektorn.

I Oxelösunds centrum är det flera kvinnor som driver butiker, bland annat garnaffär, hälsokostbod och frisörsalong. Sedan årsskiftet driver Kirsti Karijord Palo en blomster- och inredningsaffär. Efter flera år med administrationsjobb på universitet och högskola så tog det tvärstopp en dag.

– Det var ett liv på kontor som allt för ofta enbart innehöll mig själv och en dator.

Som 51-åring utan småbarn så vågade hon mitt i livet satsa på något helt annat och utbildade sig till florist. Men trots utbildning är det en svår bransch att bli anställd i utan kontakter.

– Så det var bara att våga satsa på eget företag för att få jobba med det jag ville. Jag var medveten om att jag som florist och egenföretagare skulle tjäna mycket mindre än tidigare. Men fördelarna överväger ändå.

– Däremot ska jag erkänna att en man på hemmaplan som hejat på, varit en förutsättning för att jag skulle tordas starta företag. Det har även varit en ekonomisk trygghet.

I allaktivitetshuset Koordinaten träffas representanter för Nyföretagarcentrum, Almi och Skatteverket för att informera om kvinnors nyföretagande. En uppsjö av information och rådgivning på olika språk finns, dessutom starta eget-kurs på lätt svenska. Även en mentor kan hjälpa till med nätverkskontakter.

– I dag är det många akademiker som kommer hit och vill starta eget, exempelvis tandläkare och gynekologer. Det är många kvinnor som vill driva egna företag, säger Therese Elmecrantz kommunens flykting och integrationssamordnare.

Men det kan vara svårare för kvinnor att få ihop livspusslet, tror Birgit Båvner, Nyföretagarcentrum, som därför satsar på nätverk för affärskvinnor.

– När det gäller kvinnor och eget företagande så kan det rent traditionellt vara så att kvinnor är försiktigare när det gäller investeringar, samtidigt som de dubbeljobbar oftare.

Hans Rainer, näringslivsansvarig i kommunen, understryker att man satsar på god service vilket betalat sig:

– Kommunen prioriterar ett gott företagsklimat för alla vilket vi nu ser resultat på. Bland annat i Svenskt Näringslivsranking, där vi klättrat från plats 279 till 135.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om