På börsen blev det tummen ned, med ett kursfall på drygt 4 procent för SSAB:s aktie när handeln inleddes. Detta trots att resultatet hamnade över förväntan.
SSAB:s resultat före skatt, exklusive jämförelsestörande poster, blev en förlust på 344 miljoner kronor. Det kan jämföras med en vinst på 350 miljoner kronor ett år tidigare.
Analytiker hade i snitt räknat med en förlust före skatt på 499 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser från Reuters.
Försäljningen föll från 15,5 miljarder till 13 miljarder kronor, i linje med förväntningarna.
Samtidigt som SSAB gör jätteemissionen höjer stålkoncernen ambitionen i det besparingsprogram som redan är i gång, där man försöker utvinna synergier med förvärvade Rautaruukki.
– Vår målsättning är nu att under helåret 2017 ha sänkt kostnadsnivån på årsbasis med 2,8 miljarder kronor, en ökning med 300 miljoner kronor, räknat från förvärvets genomförande, skriver vd Martin Lindqvist i en kommentar.
Som en del i besparingsarbetet har SSAB varslat 230 personer på anläggningen i Oxelösund. Förhandlingar pågår med facket och ska vara klara i slutet av månaden enligt företagets planer.
– Varselförhandlingarna går framåt. Jag vill inte kommentera mer då inget är klart., säger Jimmy Gustavsson, ordförande i IF Metall i Oxelösund.
– Q1-rapporten visar på ett negativt resultat men vad jag vill fokusera på är att vi ändå är på rätt väg. Jämför man med Q4 2015 så har vi gjort en bra resa och är som sagt på väg åt rätt håll. Nyemissionen är ingen krisidé utan visar att ägarna är beredda att satsa på SSAB, säger Jimmy Gustavsson.
Befintliga aktieägare kommer att ha företrädesrätt i emissionen, som måste godkännas av en extra bolagsstämma, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
SSAB:s två storägare, Industrivärden och Solidium, har förbundit sig att teckna sina andelar i emissionen. Resten av emissionen har garanterats av en grupp banker.
SSAB ser en relativt oförändrad efterfrågan på grovplåt i Nordamerika framför sig under andra kvartalet, där den lageravveckling som pågick i fjol antas vara avslutad.
Efterfrågan antas bli stabil även i Europa, med undantag för Östeuropa och Ryssland där SSAB räknar med fortsatt motvind.
SSAB hoppas på draghjälp från de tullar som införts eller utreds i Nordamerika och Europa.
– De importtullar som redan är beslutade eller under utredning bedöms påverka importvolymerna till Nordamerika och Europa, och därmed öka möjligheterna för SSAB att få avsättning för sina produkter på hemmamarknaderna, skriver SSAB.
SSAB leveranser under första kvartalet hamnade på 1 677 000 ton, vilket kan jämföras med 1 711 000 ton ett år tidigare. Bolaget noterar dock en leveransökning med 15 procent jämfört med fjärde kvartalet 2015.