Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion, berättar Kjell Granrot, en av de engagerade medlemmarna i Oxelösunds församlings internationella grupp, som nu vill realisera den tanke som funnits i gruppen och församlingen under flera år. Nu är det dags att Oxelösund får Fairtrade City-statusen, säger han.
Kjell Granrot berättar att den internationella Fairtrade-rörelsen syftar till att utveckla en världshandel med rättvisa villkor, där producenter i utvecklingsländer får en möjlighet att skapa en hållbar tillvaro med förbättrade arbets- och levnadsvillkor.
Ett steg i den processen är att allt fler städer och kommuner får statusen Fairtrade City, som en bekräftelse på att ett helt lokalsamhälle jobbar för att utveckla en etisk konsumtion.
Lena Zetterström, även hon engagerad i den internationella gruppen i Oxelösunds församling, berättar att församlingen redan, sedan ett antal år tillbaka, köper in och säljer Fairtrade-märkta produkter. Det handlar exempelvis om produkter som choklad, kaffe, smycken och dockor från utvecklingsländer.
Vissa Fairtrade-märkta produkter finns även i några butiker i Oxelösund, men ännu fattas en del kriterier för att Oxelösund ska få kalla sig Fairtrade City, berättar Lena Zetterström.
Fairtrade City-konceptet bygger på att hela lokalsamhället är engagerat. Exempelvis kan kommunen i sin upphandling av varor ställa etiska och miljömässiga krav enligt principerna för rättvis handel, säger Kjell Granrot.
Som motor för det lokala Fairtrade City-arbetet ska en styrgrupp sättas samman, berättar Kjell Granrot. Styrgruppen ska bestå av representanter för hela närsamhället, till exempel kommunen, näringslivet, handeln, frivilligorganisationer och politiker.