Forskaren spräcker miljömyter om vindparker

Förstörs djurs livsmiljöer? Utsöndras mikroplaster i havet? Experten Lena Bergström berättar om miljöeffekter av havsbaserad vindkraft – och slår hål på flera myter.

Lena Bergström, marinbiolog och docent i ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet – ett statligt centrum för den här sortens frågor. Hon forskar kring miljöeffekter av havsbaserad vindkraft – likt den vindpark som Svea vind offshore vill bygga.

Lena Bergström, marinbiolog och docent i ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet – ett statligt centrum för den här sortens frågor. Hon forskar kring miljöeffekter av havsbaserad vindkraft – likt den vindpark som Svea vind offshore vill bygga.

Foto: Fredrik Sandberg / TT / Privat

Oxelösund2023-03-03 06:43

Den 28 februari var sista dagen att skicka in synpunkter till Svea vind offshore, om deras planerade vindpark med 182 turbiner utanför Sörmlandskusten. Nu gör bolaget en projektansökan, som lämnas in i sommar.

Rösterna har varit många. Frågorna likaså. Vad har exempelvis vindparker för påverkan på miljön? Fåglarna? Livet i havet?

Lena Bergström, marinbiolog och docent i ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, forskar kring miljöeffekter av havsbaserad vindkraft och är projektledare för en rapport om ämnet som gavs ut förra året.

– Många är oroliga över vad vindparker kan ha för påverkan, därför tog vi fram rapporten.

undefined
Visualisering av hur Svea vind offshores havsbaserade vindparken skulle kunna se ut från Hävringe, långt ut i Oxelösunds skärgård. Bilden är beskuren för att passa tidningens format.

Under fasen när vindparken byggs är påverkan som störst. Främst då det kan bli buller och högintensiva ljud.

– Fåglar och marina däggdjur kan då skrämmas bort från området. Och om ljuden är väldigt höga kan det leda till hörselskador på djuren, säger Lena Bergström och fortsätter:

– Men det finns skadelindrande metoder. Och fasen är intensiv, men övergående.

Senare, när vindparken är i drift, blir det förändringar för det marina livet. Men inga stora negativa effekter – snarare tvärtom, enligt Lena Bergström:

– Vindparken blir ofta ett nytt tillhåll och gömställe där fiskar och andra djur kan söka skydd.

Fundamenten blir som konstgjorda rev för djur, vilket har visat sig bidra till ökad förekomst av arter.

Några som kan trivas är musslor.

– De behöver en fast yta som de kan fästa sig på.

undefined
Musslor fäster sig på fasta ytor, som stenar och havsbotten. Vindparker kan bli nya tillhåll för dem, berättar Lena Bergström. Och att när det blir fler arter kring nya miljöer skapar det intresse för andra djur. Genrebild.

Ljuden från turbinerna har inte visat sig vara ett bekymmer för djuren. Och jämfört med annat, som fartygstrafik, är ljudnivåerna relativt låga.

Men en fara som ofta lyfts är att fåglar kan skadas – och dö – av att flyga in i vindsnurrorna.

– Det finns en risk. Men studier visar att exempelvis flyttande fåglar kan klara av att undvika vindparkerna.

Enligt Energimyndigheten dör i snitt fem till tio fåglar per vindkraftverk och år – medan exempelvis trafik, katter och fönsterrutor dödar betydligt fler.

Lena Bergström säger att det finns säkerhetsåtgärder att vidta. Som att inte placera verk i häckningsområden för fågel och att stänga av vindsnurrorna under deras flyttsäsong.

En annan aspekt rör mikroplaster. En tes som finns är att vindparker avger stora mängder sådana. En myt, enligt såväl Naturvårdsverket som Lena Bergström:

– De beräkningar som gjorts visar att spridning av mikroplaster från vindparker inte är ett problem.

Fler miljöaspekter

Vindkraft kan ha en negativ inverkan på känsliga arter och naturmiljöer.

Vid anläggningsarbetet har vindkraft till havs påverkan genom muddring och pålning.

Det har olika effekter på fåglar, fladdermöss och insekter. Exempelvis finns risk för försämrad eller förstörd livsmiljö, som att tillgången av föda påverkas och arter kan få svårare att hitta mat.

Dessutom kan det uppstå miljöpåverkan i de länder där det produceras olika råvaror till vindkraftsverken.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!