Fortsatt tungt år för Järngrytan – halverad personal

Trots den procentuella ökning i försäljning bland restauranger i Oxelösund har Järngrytan det kämpigt. I ett år har restaurangen haltat ekonomiskt.

Sandra Nerén, restaurangchef för Järngrytan berättar om det tuffa år som gått. På två veckor tappade restaurangen en halv miljon kronor i intäkter på grund av pandemin.

Sandra Nerén, restaurangchef för Järngrytan berättar om det tuffa år som gått. På två veckor tappade restaurangen en halv miljon kronor i intäkter på grund av pandemin.

Foto: Magnus Grimstedt

Oxelösund2021-03-18 21:30

I takt med att SSAB flyttat alla föreläsningar och konferenser till internet har restaurang Järngrytan tappat alla sina planerade bokningar. De ekonomiska konsekvenser som det förde med sig blev omedelbart kännbara för restaurangen.

– Det har påverkat oss enormt mycket. Vi har tappat all sådan försäljning sedan i mars. Alla våra bokningar som vi hade försvann i mars 2020. På två veckor hade vi en halv miljon i förlorade intäkter, säger Sandra Nerén, restaurangchef för Järngrytan.

Varenda planerad aktivitet som restaurangen hade ställdes in. Det dröjde inte länge innan personalen påverkades.

– Vi har halverat vår arbetsstyrka. I början var all personal permitterad, vissa tjänster har vi behövt säga upp. Det har varit extremt tufft och påfrestande för medarbetarna, att ständigt leva i ovisshet. Vårt yrke är inte säkert längre, säger Sandra Nerén.

I dag har restaurangen ett fåtal besökare jämfört med tidigare. Sandra Néren berättar att så fort läget sett ljusare ut:

– Så kommer det nya restriktioner från regeringen. Jag är verkligen glad över att ha så fina och tappra medarbetare som är lösningsorienterade. Så fort det kommer nya restriktioner jobbar personalen med att komma med kreativa idéer, säger Sandra Nerén.

Restaurangen gick från 600 gäster per dag till knappa 200 personer i dag. För att hjälpa till ekonomiskt har SSAB gått in och beställt mat från restaurangen så ofta som det går. Något Sandra Nerén beskriver som en livlina.

– Det har varit ett fint stöd, utan SSAB hade det nog inte gått. Personal från kommunen kommer också hit för att fråga hur vi mår. Det hjälper inte oss egentligen, men det är fint att de stöttar oss. Det skapar en sorts familjär känsla, säger Sandra Nerén.

Nu blickar Sandra Nerén mot sommaren och hoppas att vaccinet ska möjliggöra att samhället öppnar upp mer.

– Vi jobbar vecka för vecka och hoppas, som alla andra, att folk vågar gå ut och äta efter vaccinationerna. Börjar samhället återgå till det normala kommer det också att påverka oss positivt. Men det kommer säkert inte att bli som det var innan för vår bransch, säger Sandra Nerén.

Järngrytans omsättning för mars 2021 är hälften så mycket som de brukar ha utan pandemi. Någon exakt siffra för hur mycket pengar restaurangen förlorat är inte känd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!