Fritidshus med utkikstorn får inte bygglov

Ägaren till en fritidshusfastighet i Oxelösunds kommun får inte bygglov för att bygga ett nytt fritidshus med ett utkikstorn på taket. Det planerade fritidshuset avviker för mycket mot detaljplanen för området, anser miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

OXELÖSUND2015-03-09 09:53

Fastighetsägaren vill riva befintliga byggnader på tomten och bygga ett nytt fritidshus på 120 kvadratmeter, vilket är lika med den maximalt tillåtna byggnadsarean i området. Så långt är allt väl, däremot godkänner inte miljö- och samhällsbyggnadsnämnden planen på ett inglasat utkikstorn på taket på fritidshuset. Nämnden konstaterar att utkikstornet ska anses vara en andra våning och då är en stor avvikelse mot detaljplanen för området, som bara tillåter huvudbyggnad i en våning och att vind inte får inredas.

Dessutom anser miljö- och samhällsbyggnadsnämnden även att det tänkta låglutande taket är en stor avvikelse mot detaljplanen, då planen föreskriver sadeltak på hus i området.

I beslutsunderlaget för ärendet ingick även ett yttrande från de närmaste grannarna till den aktuella fritidshusfastigheten, som gemensamt protesterade mot bygget av det planerade nya fritidshuset. I det yttrandet uttryckte grannarna stora farhågor för att utkikstornet på det planerade fritidshuset skulle innebära en störande insyn över deras bad- och lekplats. Grannarna menade även att det fanns en möjlighet att det platta taket på det planerade fritidshuset skulle kunna användas som solterass, vilket ytterligare skulle öka risken för störande insyn.

I sin motivering till att avslå bygglovet hänvisar dock inte miljö- och samhällsbyggnadsnämnden till grannarnas synpunkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om