Fritidshus på Västra Femöre ansluts

På Västra Femöre i Oxelösund har precis en stor utbyggnad av det kommunala vatten- och avloppsnätet dragit igång. Till våren nästa år ska fritidshusägarna på den delen av Femöre kunna ansluta sig till det kommunala va-nätet.

Foto:

Oxelösund2014-11-06 06:52

Ulf Karlsson, vatten- och renhållningschef i Oxelösunds kommun, berättar att utbyggnaden av det kommunala vatten- och avloppsnätet på Västra Femöre är en av de sista etapperna i en långsiktig satsning på att få alla fritidshusfastigheter i kommunen anslutna till va-nätet. En satsning som dels görs för att få bort gamla enskilda avlopp av varierande kvalitet, dels för att bädda för att få fler permanentboende i kommunens fritidshusområden.

– Snart är vi klara med hela södra sidan av kommunen, säger Ulf Karlsson och tillägger att det sedan bara återstår några områden i den norra kommundelen.

Utbyggnaden av det kommunala va-nätet till Västra Femöre, ett projekt som är kostnadsberäknat till 13,5 miljoner kronor, sker från en punkt i närheten av bron över Femörekanalen. Därifrån läggs ledningarna längs Fiskehamnsvägen fram till Alkärsvägen. Ledningarna kommer sedan att grävas ner längs Alskärsvägen, under en gång- och cykelbana som byggas parallellt med vägen ända ut till den parkeringsplats som avslutar Alskärsvägen.

– Vi kommer att dra ledningarna fram till gränsen för varje fastighet. Den sista biten fram till varje hus får fastighetsägaren själv bekosta, säger Ulf Karlsson.

Var och en av de berörda fritidshusägarna på Västra Femöre får också betala en anslutningsavgift på 30 000 kronor för att koppla in sitt hus på det kommunala vatten- och avloppsnätet, berättar Ulf Karlsson.

I utbyggnaden av vatten- och avloppsnätet på Västra Femöre ingår även att man bygger ett antal anslutningspunkter tänkta för de fritidshus som finns på Tallholmen och Gölholmen, samt på öarna precis väster om Femöre, där Jogersö-Bergö är den största ön.

För de här fritidshusområdena gäller att de olika samfälligheterna själva får ordna utbyggnaden av va-nätet den sista biten från anslutningspunkterna och skriva egna avtal med kommunen. Ulf Karlsson säger att det redan finns intresse från flera olika samfälligheter att ansluta sig till det kommunala va-nätet på Femöre när den utbyggnaden är klar under våren nästa år.

För de cirka 30 fritidshusägarna längs Alskärsvägen som till våren 2015 får kommunalt vatten och avlopp till tomtgränsen gäller att de inte behöver inte ansluta sina hus direkt nästa år. Under 2015 kommer det vanliga sommarvattnet i området att finnas kvar parallellt och kommunen kommer även att hämta latrintunnor som tidigare under hela nästa sommarsäsong.

– Men till 2016 försvinner sommarvattnet och hämtningen av latrintunnor, säger Ulf Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om