Det är två år sedan det första spadtaget togs till pilotanläggningen för Hybrit i Luleå. Nu planerar samarbetspartnerna SSAB, Vattenfall och LKAB, att bygga en demonstrationsanläggning med målet att kunna tillverka fossilfritt stål i industriell skala.
– Det här blir ganska stort. Den järnsvamp som ska kunna produceras här motsvarar det som produceras från masugnarna i Oxelösund, säger Martin Pei, teknisk direktör på SSAB.
Demonstrationsanläggningen ska byggas i Norrbotten, antingen i Luleå eller i Gällivare kommun. Anledningen är bland annat tillgången på fossilfri energi och närheten till järnmalmgruvor.
– Vi har påbörjat en inledande dialog med sakägare och ska starta upp samråd snart, säger Eva Vitell som är vd för Hybrit development.
Till hösten ska tester börja göras i pilotanläggningen.
– Vårt mål är att demonstrationsanläggningen ska vara klar 2025 och att det ska gå att leverera kommersiella produkter 2026. Kan vi visa att det går att göra i kommersiell skala kan vi bygga fler sådana här anläggningar i framtiden. Lyckas vi med det här kan det användas i andra länder och vara till stor nytta för mänskligheten, säger Pei.
Det är när demonstrationsanläggningen i antingen Malmberget eller Luleå är klar som SSAB i Oxelösund kommer in i bilden. Här ska det byggas en ljusbågsugn som kan smälta den järnsvamp som produceras när man i Hybritprojektet använder vätgas i stället för kol för att reducera järnmalm till järn.
– 2026 ska vi förhoppningsvis kunna smälta järnsvamp i en ljusbågsugn i Oxelösund. Vi ska visa hela vägen ut att det går att göra fossilfritt stål på ett sätt som är kommersiellt gångbart. Det är ett viktigt projekt om Sverige ska klara sitt utsläppsmål till 2045, men det handlar om resten av världen också, fortsätter Pei.
Att tillverka stål på traditionellt sätt omöjliggör i princip klimatmålen, då det släpper ut enorma mängder koldioxid. Enbart står SSAB för ungefär tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men när kol fasas ut krävs då mängder av fossilfri el för att det ska lyckas.
– Det finns många andra som vill bli fossilfria till 2045. De prognoser vi har är att det krävs 190 TWh 2045 mot dagens 140. Sedan 1980-talet har elkonsumtionen i Sverige varit stabil trots tillväxt, tack vare energieffektiviseringar, säger Andreas Regnell som är chef för Strategic development på Vattenfall.