Kristina Branteryd, miljöchef på SSAB, berättar att man genom dotterbolaget Merox jobbar mycket med att få avsättning för olika delar av de restprodukter som blir av ståltillverkningen, men att en del av restprodukterna helt enkelt blir avfall. De restprodukter som slutar som avfall lagras i stora deponier på SSAB:s område.
En sådan deponi, belägen på den del av stålverkets område som gränsar mot Gamla Oxelösund, har nu blivit fylld och ska etappvis under fyra år täckas över, berättar Torsten Jensen, produktionschef på Merox.
Att en deponi ska täckas över när den nått sin maximalt tillåtna storlek och hur det ska göras är reglerat i miljölagstiftningen, förklarar Kristina Branteryd.
– Så länge deponin är öppen finns ju alltid ett problem med damm, även om vi jobbar mycket med dammbekämpande åtgärder, exempelvis spridning av ett dammbindemedel för att minimera det problemet, säger hon.
Den andra etappen av arbetet med att täcka över den nu fyllda deponi har varit igång någon vecka och kommer att pågå ytterligare ett par veckor, berättar Torsten Jensen.
– Vi gör täckningsarbetet i fyra etapper, så 2018 ska hela deponin vara täckt, säger han.
Innan arbetet med att täcka deponin påbörjas jämnar man till den stora, avlånga högen med avfallsmaterial med hjälp av schaktmaskiner. Därefter sker täckningen, först med ett drygt halvmetertjockt lager av rötslam och ovanpå det ett lager med matjord.
– Vi lägger på en remsa i taget, först med rötslam och sedan med jord, för att minimera lukten från rötslammet, säger Torsten Jensen.
När varje etapp är färdigtäckt ska ytan gröngöras med gräs, berättar Kristina Branteryd, och tillägger att vegetationen på tidigare täckta deponier över några års tid har blivit över förväntan.
– Vi har fått en fantastisk flora och ett rikt fågelliv där, säger hon.
Kristina Branteryd menar att man har en god miljömässig kontroll på det avfallsmaterial som finns i den deponi som nu ska sluttäckas. Det är möjligen det äldsta materialet som ligger längst ner i deponin, och som härrör från 1960-talet, som inte är dokumenterat så bra, säger hon.
När deponin väl täckt ska lagret med rötslam om jord fungera som ett bra skydd och leda bort regnvatten från att rinna ner i avfallsmaterialet. Även i framtiden kommer lakvattnet från deponin, som leds mot en våtmark i utkanten av SSAB:s område mot Gamla Oxelösund, att kontrolleras varje vecka, berättar Torsten Jensen.