Det är företaget Svea vind off shore som planerar för två gigantiska vindkraftsparker i skärgårdsbandet till Oxelösund och Nyköping. Vindkraftsparkerna ska enligt utkastet placeras drygt fyra kilometer från Hävringe och 16 kilometer från Oxelösund respektive drygt sex kilometer från Hartsö/Ringsö och 24 kilometer från Nyköping.
Dessutom ska vindkraftparkerna stryka känsliga fågel- och sälskyddsområden.
Förslaget är 97 vindkraftverk för det i närheten av Hartsö/Ringsö och 105 för det i närheten av Hävringe.
Vindkraftsparkerna går under namnen Långgrundet ett och två och är av Energimyndigheten utpekade som riksintresse för vindbruk.
Svea vind off shore har valt ett område där man gör mest samhällsnytta och här finns närheten till SSAB, menar Maria Brolin, en av företagets ägare. SSAB ska ställa om sin produktion till fossilfritt stål. Alltså skippa den metallurgiska processen med kol och malm, som bland annat ger stora koldioxidutsläpp. Omställningen kräver mycket energi.
SSAB ska i ett första skede, år 2026, installera ljusbågsugn till att smälta skrot för att vara i stort ta bort koldioxidutsläppen, som SSAB själva uttrycker det, år 2030.
När vindkraftsparkerna kan vara på plats är oklart, men Maria Bolin säger att den kan följa SSAB:s plan.
– Timingen med SSAB skulle kunna bli bra, säger Maria Brolin.
Svea vind off shore räknar med att vindkraftsparkerna kan producera 15 terawattimmar, motsvarande behovet hos 2,5 miljoner villor. Inventering av fågellivet och marinbiologiska studier pågår i området.
Maria Brolin säger att de bland annat ska samarbeta med Spaniens motsvarighet till Vattenfall, Iberdrola, i projektet. Hon medger också att vindkraftverken kommer synas vida omkring.
Försvarsmakten har synpunkter på de stora vindkraftsverken. Där för Svea vind off shore en dialog med Försvarsmakten och totalförsvaret, enligt Maria Brolin.
Ordförande för Sörmlands skärgårds intresseförening Nils Kjellberg vill varna för vad som är på gång att hända i den sörmländska skärgården.
– Vindkraftsverken kommer synas på sju mils avstånd och upplevas som stora industriområden. Det kommer förändra landskapsbilden totalt, säger han.
Samrådsprocess har inletts med länsstyrelser och berörda kommuner (även Trosa kommun berörs). Fortsatta samråd ska ske under hösten med allmänheten, föreningar och organisationer.