Grannar starkt kritiska till sophanteringen

Rebecca Stenberg, representant för styrelsen i en bostadsrättsförening vid Södra Malmgatan i Oxelösund, är starkt oroad över företaget Geminors planer på att mala och mellanlagra importerade sopor i Oxelösunds hamn. Vi vet ingenting om lukt, lakvatten eller andra föroreningar, menar hon.

tant_2.JPG

tant_2.JPG

Foto:

OXELÖSUND2015-12-16 08:13

Rebecca Stenberg säger att det finns en rad frågetecken och orosmoment inför Geminors planerade start av import och fragmentering av sopor i Oxelösunds hamn som hon och övriga i bostadsrättsföreningen vill ha utredda. Det finns en stor oro för miljöpåverkan, betonar hon.

Rebecca Stenberg menar även att processen inför beslutet om att tillåta Geminor att börja importera och fragmentera sopor vid en anläggning i Oxelösunds hamn inte har skötts på rätt sätt. Informationen till bostadsrättsföreningen har i princip saknats helt, säger hon, och pekar på att en inbjudan till ett samrådsmöte om Geminors planer kom med alldeles för kort framförhållning, bara några dagar, och bilagt underlag var oläsligt. Ingen från bostadsrättsföreningens styrelse hade möjlighet att gå på det mötet, konstaterar Rebecca Stenberg. Hon misstänker också att andra bostadsrättsföreningar och övriga berörda på samma sätt kan ha fått kallelsen till samrådsmötet med mycket kort varsel.

– Vi menar att man inte följt Miljöbalken. Där står att kallelse till samråd ska ske i god tid så att berörda parter hinner informera sig, säger hon.

Rebecca Stenberg menar vidare att Geminors plan att börja sopfragmenteringen i mindre skala utan miljötillstånd kan vara ett sätt att smyga in verksamheten och få den etablerad.

– När företaget sedan ska söka miljötillstånd är det mycket svårare att säga nej till det när verksamheten redan är igång, säger hon.

Från det att miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fattat beslutet att godkänna Geminors anmälan om planen att börja importera och fragmentera sopor i Oxelösunds hamn tar det tre veckor innan beslutet vinner laga kraft. Under den tiden har berörda möjligheten att överklaga nämndens beslut till länsstyrelsen.

– Det är troligt att vi försöker överklaga beslutet, vi känner oss överkörda av kommunen, säger Rebecca Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om