Det var i slutet av augusti 2013 som en granne till S:t Botvids kyrka framförde klagomål på buller från kyrkklockornas ringning och klockspelet från kyrkan. Klagomålet framfördes både till Oxelösunds församling och till kommunens miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning. Grannen menade att ljudet från klockringningen och klockspelet är en olägenhet för familjens hälsa.
Kyrkoherde Elisabeth Volden berättar att församlingen senare under hösten beställde en ljudmätning, på rekommendation av miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, för att få en redogörelse för ljudnivåerna vid den klagande grannens fastighet. Förvaltningen ville även ha en redogörelse för när och hur länge klockorna ringer, vilka klockor som används vid vilka tillfällen, och när klockspelet spelar.
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har sedan gjort en samlad bedömning av klockringningen och klockspelet från S:t Botvid och kommit fram till att någon olägenhet för människors hälsa, enligt miljöbalkens mening, inte föreligger. I sitt utslag hänvisar nämnden till en dom i Miljööverdomstolen från 2002 i ett mål som handlade om klagomål på klockringningen från en annan kyrka i Sverige.
I sitt beslut säger Oxelösunds miljö- och samhällsbyggnadsnämnd även att klockringningen och klockspelet från S:t Botvid till allra största delen förekommer under dagtid och endast kortvarigt. Nämnden lämnar därför grannens klagomål på ljudet från S:t Botvids klockor utan åtgärd.
Den klagande grannen till S:t Botvids kyrka nöjde sig inte med miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut, utan skrev tämligen omgående ett överklagande av nämndens beslut till länsstyrelsen i Sörmland. Grannen hävdar i överklagandet bland annat att det finns lagstöd för att ljudet från återkommande klockringningar och -spel ska betraktas som en olägenhet enligt miljöbalken.
I överklagandet menar grannen att församlingen kan förebygga olägenheten genom att helt avstå från klockspelet, som i nuläget spelar fyra gånger per dag under vardagarna. Klockringning vid gudstjänst och andra samlingar i församlingen bör ske med en mindre klocka som inte ger en så hög ljudnivå att någon olägenhet för människors hälsa uppstår, menar grannen.
Grannen yrkar på att kommunen ska se till att församlingens bullerpåverkan på hans fastighet, både utom- och inomhus, underskrider gällande riktvärden.