SSAB: "Vi har inte manligt eller kvinnligt i fokus"

Antalet kvinnor på den manligt dominerade arbetsplatsen SSAB ökar någon procent för varje år. Enligt ståltillverkaren själv handlar det i grunden om att fokusera på mångfald i stort – och på varje individ.

Karin Palmqvist och Maria Lantz på SSAB i Oxelösund berättar att de jobbar aktivt med att få en större mångfald bland de anställda.

Karin Palmqvist och Maria Lantz på SSAB i Oxelösund berättar att de jobbar aktivt med att få en större mångfald bland de anställda.

Foto: Peter Alexis, SSAB

Oxelösund2024-03-08 16:43

– Vi tolererar inte diskriminering av någon, ingen ska behöva uppleva det hos oss. Vi har inte manligt eller kvinnligt i fokus utan pratar om mångfald oavsett vem man är. Det är på individnivå, säger Maria Lantz som är personalchef på SSAB i Oxelösund.

Andelen manliga och kvinnliga chefer och övriga anställda är dock något som ändå mäts här.

– Vi är noga med att inte göra skillnad mellan män och kvinnor, men kön är samtidigt den enda parameter vi kan mäta när det gäller mångfald. Vi kan ju exempelvis inte hålla på och fråga folk vad de har för etnicitet, trosuppfattning eller läggning, säger Karin Palmqvist som är chef för logistik på SSAB i Oxelösund.

undefined
"Vi är noga med att inte göra skillnad mellan män och kvinnor", säger Karin Palmqvist som är chef för logistik på SSAB i Oxelösund.

Hur man än vrider och vänder på det är SSAB historiskt en arbetsplats där mestadels män har jobbat. Nu förändras det med någon procent per år. I dag är det 25 procent kvinnor som jobbar här och bland cheferna är 27 procent kvinnor.

– Något vi har som mål är att det ska finnas en kvinna bland slutkandidaterna i en rekrytering och tänker på det när vi uttrycker oss och skriver annonserna. Sedan är det inte säkert att det är just den slutkandidaten som får jobbet, säger Maria Lantz.

En konkret sak som görs är att utforma arbetsmiljön så att man inte ska behöva vara vare sig stor eller stark för att klara jobbet. Något som en del har som förutfattad mening inom industrin. Här handlar det istället om bland annat att ha rätt sorts verktyg, säger de.

De två återkommer hela tiden till att de försöker se individen och att mångfaldsarbetet gäller alla. Att det är svårt att alltid ha "alla mångfaldsrätt" och att det är bra att reflektera över det då och då.

undefined
"Alla behöver nog ruska om sig lite när det gäller sina förutfattade meningar" säger Maria Lantz som är personalchef på SSAB i Oxelösund.

– Alla behöver nog ruska om sig lite när det gäller sina förutfattade meningar. En bild av män som arbetar inom industrin kan vara att de är stora och starka, men så behöver det inte alls vara, säger Maria Lantz.

– Vi menar att det är jätteviktigt att de som arbetar här har olika bakgrund. Vi har en likabehandlingsplan för att se till att alla behandlas lika oavsett bakgrund och det här är något vi diskuterar mycket. Det ska inte bara vara vackra ord. De flesta kan nog ha förutfattade meningar om någon utan att de ens tänker på det, säger Maria Lantz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!