Här är gratisövernattning stort i sommar

På parkeringen vid Femörekanalen har det stått husbilar i stort sett varje dag under sommaren. Ryktet sprider sig på appar och sajter om en fin plats nära vattnet – där det är gratis att stå.

Som gammal seglare har Wolfgang Petersen lagt till i Oxelösund många gånger. Nuförtiden återser han de små hamnstäderna med husbil.

Som gammal seglare har Wolfgang Petersen lagt till i Oxelösund många gånger. Nuförtiden återser han de små hamnstäderna med husbil.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2021-08-10 07:55

– Vi hittade hit via appen Park4night. Först var vi vid Fiskehamnen, men det var lite för mycket industrikänsla där, med den stora hamnen tvärs över viken. Enligt inläggen på appen skulle det vara fin natur här vid Stenvik, säger Jens Bertrand från Braunschweig i Tyskland.

Han står och gör kaffe vid ett av de utfällbara borden på en civil version av en militärjeep. I den finns utrymme att sova och den har dessutom ett par markiser som går att dra ut om det skulle regna. Samtidigt får den plats på en vanlig parkeringsplats.  

undefined
Utfällbar köksavdelning. Efter kaffepausen ska Jens Bertrand leta sig ut till fyren vid Femörehuvud

Under hela sommaren har det varit gott om husbilar och vans vid en av Stenviksbadets parkeringar, den som gränsar till Femörekanalen. Det är bara några meter till vattnet och nära till både Stenviksbadet och naturen på Femöre. Den här dagen i början augusti är inget undantag.

På andra sidan bilen sitter Jens fru Ariane och läser en pocketbok. Hon har siktet inställt mot Femeörehuvud.

– Vi läste precis om fyren och att det var fin utsikt därifrån. Vi tänkte ta och promenera dit – vet du hur långt det är, frågar hon.

De två gjorde en liknande resa i Norge förra sommaren och i år stod valet mellan Nederländerna och Sverige. Coronaläget i Sverige var mer till deras fördel och därför har de nu turistat sig genom landet efter att ha anlänt med färja till Göteborg. Oxelösund låg på lagom avstånd söderut efter några dagar i Stockholm.

– Vi är ganska oberoende då vi inte behöver ha någon el, den får vi från våra solpaneler. Samtidigt är Sverige väldigt bra på det sättet, att oftast så finns det möjlighet att slänga skräp och gå på toaletten vid sådana här platser, säger Jens Bertrand och nickar bort mot Stenviksbadet.

undefined
Som gammal seglare har Wolfgang Petersen lagt till i Oxelösund många gånger. Nuförtiden återser han de små hamnstäderna med husbil.

Precis intill Femörekanalens mynning sitter Wolfgang Petersen i en solstol bredvid sin husbil. Han kommer från Flensburg i norra Tyskland. Oxelösund är, minst sagt, ett vanligt resmål för honom.

– Jag har varit i Oxelösund minst 20 gånger, mestadels på grund av att jag har seglat i 40 år. När vi slutade med det och skaffade husbil i stället började vi åka till de hamnstäder där vi lagt till med båten. Nu har vi dock börjat söka oss inåt landet, i år åkte vi exempelvis Vildmarksvägen, berättar han.

Det som blev droppen som fick den inbitne seglaren att sluta, var det tuffare vädret.

– Förr kunde vi ofta segla på nätterna utan problem, men på senare år har det blivit extremare väder. Det händer oftare att det antingen inte blåser något alls – eller så stormar det. Då är det svårt när man har en tid att passa hemma i Tyskland, säger han.

undefined
Parkeringen vid Femörekanalen har blivit populär bland semestrande husbilsfolk.

Wolfgang Petersen är som sagt en van turist i Oxelösund och brukar bland annat vandra runt på Femöre, eller bunkra mat här när han seglade. Parkeringen vid Stenviksbadet hittade han dock på en hemsida där användarna lägger in och rankar ställplatser för husbilar.

– Tidigare har jag bott med husbilen vid fiskehamnen, men nu fick det bli här. Så här får man oftast inte bo i Tyskland, om det inte står särskilda skyltar om att det är tillåtet. Förutom på Autobahn då, där det finns platser som är till för bilister att vila på. Där får man stå tolv timmar, säger han.

Nu bär det av söderut igen och vanan sitter i för en som seglat i 40 år.

– Vi siktar in oss på de små hamnstäderna. Härnäst blir det nog Västervik eller Påskallavik. Som ex-seglare tycker vi om de platserna.

Var får man sova i bilen?

Enligt reglerna går det att övernatta max 24 timmar på en rastplats under vardagar och något längre under helgerna. I kommunernas lokala trafik- eller ordningsföreskrifter kan det dock skilja sig åt när det gäller regler för övernattning i bil.

Att parkera och sova i sin bil en natt på en vanlig parkeringsplats är en sak – att campa är en annan och inte tillåtet. Börjar man ställa fram utemöblerna, resa förtältet och tända grillen – då är det camping.

Källa: Naturvårdsverket och Husbilscampa.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!