Här är skyddsrummet – som är en lektionssal

Dryga 30 år efter kalla krigets slut har underhållet av skyddsrum återigen blivit högaktuellt. Nu har Kustbostäder börjat se över sina skyddsrum.

Peterslundsskolans skyddsrum används till vardags som lektionssal. "Men det ska kunna iordningställas på 48 timmar", säger Jonas Karlsson på Kustbostäder.

Peterslundsskolans skyddsrum används till vardags som lektionssal. "Men det ska kunna iordningställas på 48 timmar", säger Jonas Karlsson på Kustbostäder.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2022-03-09 09:10

– Innan MSB kommer ut och ser över skyddsrummen vill vi säkerställa att allt är i sin ordning. Vi som bostadsbolag har ansvar för att ha koll på skyddsrummen i våra fastigheter och därför har vi tagit in ett sakkunnigt företag som ska göra en statusbesiktning av dem. Då får vi svart på vitt vad som behöver åtgärdas, säger Jonas Karlsson som är teknisk chef vid Kustbostäder.

Vi är på väg ner i Peterslundsskolans källare. Efter att ha hittat lysknappen framträder en 70-talsgul ståldörr med en skyddsrumsskylt bredvid. På andra sidan finns skyddsrummet – men också mängder av skolbänkar. Lokalen används som undervisningssal och väggarna pryds av teckningar eleverna gjort. Kontrasten blir total om man föreställer sig att det här ska kunna fungera som ett skyddsrum i krig. Då ska 146 personer kunna trängas här, med 0,75 kvadratmeter var.

undefined
Fläktaggregat har stått och väntat vid Peterslundsskolans skyddsrum sedan 1970-talet. Nu ska man ta reda på om de fortfarande kan rena luft, berättar Jonas Karlsson på Kustbostäder.

– Vi måste kunna återställa det här på 48 timmar om det behövs. Då åker skolbänkar och allt det andra ut så att folk ska kunna få plats, fortsätter Karlsson.

Förutom skyddsrummen i deras egna fastigheter ingår även de som finns i kommunens fastigheter i tillsynen. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att skyddsrummen är i funktionsdugligt skick, något som gjort att många hyresgäster hört av sig till fastighetsägare och krävt att de ska se över skyddsrummen.

undefined
Finns all utrustning kvar till Peterslundsskolans skyddsrum? Det finns åtminstone gott om latrintunnor som behövs om folk måste stanna länge i skyddsrummet.

– Det ska bli väldigt intressant att se hur statusen är och ifall något behöver göras. Många av de här är byggda på 60- och 70-talen när fastighetsägare fick ekonomiskt stöd för att bygga skyddsrum. Hur det ser ut för MSB och deras arbete med besiktning av skyddsrum kan jag inte svara på. Jag antar att de får mer resurser nu, det här är ju jätteaktuellt, säger Karlsson.

Vi fortsätter ner i ett angränsande rum. Har står den tillhörande utrustningen och väntar. Rader av fläktaggregat med Försvarets forskningsanstalts logotyp på, som ska kunna rena luften in till skyddsrummet. Hellbergs industrier AB, Mellerud, står det på dem. Tillverkningsår 1977. Lite längre bort finns redskap och mängder av latrintunnor som kan behövas om folk måste stanna i skyddsrummet längre perioder.

undefined
Jonas Karlsson på Kustbostäder berättar att de beställt en översyn av alla de skyddsrum som finns i deras och kommunens fastigheter - och det är många.

På vägen ut har eleverna börjat samlas i skyddsrummet. Det är dags för ännu en lektion.

– Bara tanken på krig känns overkligt och ledsamt. Först var det covid, och nu det här i Ukraina som gjort frågor kring skyddsrum aktuellt, säger Karlsson.

Oxelösund är en av de skyddsrumstätaste kommunerna per capita i Sverige. Här finns fler platser än invånare - vilket är mycket ovanligt.
Oxelösund är en av de skyddsrumstätaste kommunerna per capita i Sverige. Här finns fler platser än invånare - vilket är mycket ovanligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!