Här bor de som vaccinerat sig mest – och minst

Vaccinerad eller ej? Det är stora skillnader i vaccinationsgrad mot covid-19 beroende på var i Oxelösund man bor. Men allra mest vaccinationsvilja finns i en stadsdel i grannkommunen.

I norra innerstaden har minst andel av de vuxna oxelösundarna vaccinerat sig mot covid-19.

I norra innerstaden har minst andel av de vuxna oxelösundarna vaccinerat sig mot covid-19.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2021-10-22 04:05

I norra delen av innerstaden har invånarna varit minst benägna att vaccinera sig mot covid-19. Vid september månads slut hade 77 procent av Oxelösundarna som exempelvis bor längs Sjögatan eller Esplanaden tagit minst en första dos vaccin.

Det är Folkhälsomyndigheten som gjort en sammanställning av hur vaccinationstäckningen ser ut ända ner på områdesnivå i de svenska kommunerna.

Kort sagt är det lägst vaccinationsgrad i de centrala delarna av Oxelösund medan betydligt fler av invånarna över 18 år har tagit minst en dos i ytterområdena. Störst del av den vuxna befolkningen som påbörjat vaccineringen, 92 procent, finns sydvästra och nordvästra Oxelösund i trakterna runt Vallsund och Vivesta.

89 procent hade tagit minst en dos i Sunda och Peterslund, 86 procent i Frösäng och 80 procent i södra innerstaden.

I Nyköping finns både områden som har högre och lägre vaccinationsgrad än så. Högst vaccinationsgrad finns i Bryngelstorp, 95 procent. I Brandkärrs västra och östra del hade 70 respektive 76 procent av den vuxna befolkningen vaccinerat sig vid utgången av september.

Statistiken per områden gäller till och med september, men sedan dess har fler vaccinerat sig. Fram till vecka 41 har 8 681 personer i Oxelösund fått sin första vaccindos, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det betyder att cirka 83 procent av oxelösundarna födda 2005 eller tidigare fått minst en dos, vilket tangerar snittet för hela Sverige, där Vadstena ligger högst, med 89 procent som tagit minst en spruta covidvaccin.

Antalet konstaterade covidfall var fem stycken i Oxelösund under vecka 41. Därmed bröts den uppgång som syntes veckorna efter 29 september, då många restriktioner och rekommendationer togs bort.

Enligt Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo ser den största smittspridningen av covid-19 nu ut att finnas bland barn i 10-14-årsåldern.

– Vi ser nu ganska många skolor som har problem, sa Signar Mäkitalo i en intervju med tidningen tidigare i veckan.

Att en så stor andel av dem som smittas är barn, förklarade han med att de unga inte är vaccinerade. 

– Jag tolkar det som att vi har den största smittspridningen bland de ovaccinerade. Men sedan har vaccinet börjat släppa sitt grepp lite grann bland 70-åringarna, sa Mäkitalo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!