Får skjuta 2 250 skarvar i Oxelösund

Under de närmaste åren har en jägare fått tillstånd av länsstyrelsen att årligen skjuta 750 skarvar i ett område i Oxelösunds skärgård.

Skarvar i Oxelösund får det nu bedrivas skyddsjakt på. Dock inte på eller i närheten av kända boplatser som den här ön mellan SSAB och Ålö. Arkivbild

Skarvar i Oxelösund får det nu bedrivas skyddsjakt på. Dock inte på eller i närheten av kända boplatser som den här ön mellan SSAB och Ålö. Arkivbild

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2025-03-05 14:46

Jakten kan redan ha börjat. Tillståndet gäller 1 mars-31 juli 2025, 2026 och 2027. Det handlar om maximalt 750 skarvar under vart och ett av de tre åren och gäller på fastigheten Femöre 1:4.

Området gäller dels själva Femöre, men även en stor del av Oxelösunds östra skärgård. Här handlar det bland annat om Ålö, Beten, Stora och Lilla Trässö samt vattnet mellan Furö och Hasselö. Tillståndet kommer dock med flera restriktioner. Jakten får inte bedrivas närmare än 300 meter från kända boplatser för skarv och heller inte inom fågelskyddsområden under tid då restriktioner gäller, eller inom naturreservat där jakt är förbjuden.

Den som står bakom ansökan har angett som skäl att hen vill skrämma bort skarven från vissa fiskevatten som bland annat utpekas som känsliga föryngringsområden för ål, gädda, abborre och gös.

"Skyddsjakt beviljas för att förhindra allvarlig skada då skarven genom predation och sin höga population i området kan orsaka allvarlig skada på fisk och fisket i stort och för den enskilda fiskaren i synnerhet då fångsten blir mindre och fisk i redskapen skadas samtidigt som redskapen förstörs" skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Skarven är fridlyst, men undantag kan göras, skyddsjakt kan exempelvis beviljas om fågeln hotar fiskbestånd. Skarven har ofta ett dåligt rykte i skärgården, då öar med skarvkolonier kan se allt annat än vackra ut. Dock kan artrikedomen öka på sådana öar, speciellt om skarvkolonin flyttar. Skarvarnas spillning är rik på kväve och fosfor och göder marken. Träd som trivs bättre i en karg och näringsfattig skärgårdsmiljö kan dö där skarvkolonier bildas, medan gräs och örter frodas.

Skarvarna lever farligt även på andra håll längs Sörmlandskusten. Även i Trosa har kommunen fått tillstånd av länsstyrelsen att bedriva skyddsjakt på skarv från 1 mars till 31 juli 2025. Här handlar det om 250 skarvar som får skjutas i fiskfredningsområdet i Tureholmsviken. Precis som när det gäller tillståndet för Oxelösund måste skyddsjakten bedrivas minst 300 meter från kända skarvboplatser. 

Enligt ansökningen är syftet bland annat att skydda de lokalt låga rovfiskbestånden samt bestånden av ål.

Karta: Alo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!