– Jag började lära upp mig på jobbet under påsklovet sista året i gymnasiet. De anpassade introduktionen efter min skolgång, säger Simon Wolkert som nu, snart två år senare, är inne på sitt tredje vikariat på SSAB.
Han sitter i en av operatörshytterna i valsverket. I korta drag kan man säga att han bland annat sorterar upp plåtarna och lyfter dem dit de ska med hjälp av olika traverser. Några ska till målning, andra till skärning och det hela sköts med knappar och joystickar.
Mycket av det som förr var tungt och skitigt är nu utfasat.
I och med att det alltid pågår någon verksamhet på SSAB i Oxelösund – och att det jobbar över 2 000 personer här – behövs det även mängder av semestervikarier. Just nu söks ungefär 370 personer och några av dem har redan anställts.
Även om mycket lärs ut på plats så är det några saker den som letar efter ett jobb här inte kommer undan. Exempelvis kan brister i kommunikationen få allvarliga effekter.
– Goda kunskaper i svenska är viktigt på grund av säkerheten. Det är viktigt att kunna göra sig förstådd, säger Sari Heikkinen som är kommunikatör på SSAB i Oxelösund.
Enligt HR-avdelningen tjänar en nyanställd vikarie som arbetar på tre-skift i snitt 30 000 kronor i månaden, när tillägget för obekväm arbetstid lagts på. Det innebär med andra ord arbete såväl dagar, kvällar, nätter och helger.
Och kanske är det också både det positiva – och negativa med jobbet.
– Det bästa är att det är ganska långa ledigheter och att det är ett ganska varierat arbete. Det sämsta är väl att behöva vända dygnet så mycket, säger Simon Wolkert.