Skitigt, slitigt och tungt. Så ser ofta fördomarna om hur det är att jobba på en industri ut.
– Man ser några gamla filmer framför sig där det är jättetungt och jätteskitigt, men så är det inte längre. Det är nog alldeles för få som vet vad det innebär att jobba på en industri i dag, säger Hans Erik Olsson, vd på Vrena Mekaniska verkstad.
Inom de närmsta tre till fem åren räknar han med att behöva anställa minst tio personer, och därför blir han orolig när söktrycket till de industritekniska utbildningarna är så lågt. Samma huvudbry delar många företagsledare i Sörmland, som fortfarande är förhållandevis industritungt jämfört med resten av Sverige.
En prognos från Regionförbundet visar att antalet jobb inom industrin visserligen blir färre, men eftersom så få unga söker sig till dem växer ändå glappet mellan arbetstillfällen och personer som är redo att jobba. Framåt 2020 kan industrierna i länet ha en brist på över 500 personer.
Den senaste småföretagsbarometern visade dock att det finns ett skriande personalbehov redan nu. Över hälften av Sörmlands industriföretag med upp till 50 anställda har tvingats tacka nej till en order på grund av att de inte hittat personal med rätt kompetens. Samtidigt har Nyköping en arbetslöshet på åtta procent, och 17 procent bland unga mellan 18 och 24 år.
Varför vill inte de unga jobba hos er?
– Jag tror att de har att göra med dagens samhälle. Det är mycket IT och annat som attraherar. Det finns helt nya typer av branscher som kan kännas mer attraktiva, säger Mattias Cleveson, vd på mjölkkyltillverkaren Wedholms i Nyköping.
Hans Erik Olsson på Vrena Mekaniska håller med.
– Det finns till exempel en inriktning mot dataspelsutveckling i Nyköping nu. Det är kul naturligtvis, men jag tror inte att alla kommer kunna jobba inom den branschen.
Peter Eklund, omvärldsanalytiker på Länsstyrelsen, har tidigare studerat ungas syn på arbetsmarknaden och förstår att de väljer bort industrin. Trots att företagen lockar med goda chanser till jobb.
– Det är inte så lätt att söka sig till en utbildning när man ser att det avskedas en massa folk, då väljer man något annat. Industrins dilemma är att det gått så mycket upp och ner de senaste åren.
För att lyckas vända trenden måste företagen jobba tätare med skolan, tror han.
– Det görs försök med Teknikcollege i Nyköping men engagemanget är starkast hos företagen just när man startar, det här är något som måste vårdas.