Här kan det istället bli en vindkraftspark till havs

Planer finns för hundratal vindkraftsnurror som producerar lika mycket el som Långgrund 4,5 mil från Oxelösund. "Vi har kommit ganska långt", säger Magnus Hallman.

Magnus Hallman, vd för Freja offshore.

Magnus Hallman, vd för Freja offshore.

Foto: Freja offshore

Oxelösund2023-10-20 12:34

Han är vd för bolaget Freja offshore (tidigare var det företaget Hexicon), som driver vindkraftsprojektet. Planen är en flytande vindkraftpark. Vindsnurrorna ska flyta som på pontoner och vara förankrade i havsbotten. Flytande vindsnurror är ett vedertaget koncept i till exempel Medelhavet.   

Via en kabel ska elen som genereras från snurrorna dras till fastland eller Gotland, enligt Magnus Hallman.

Enligt Freja offshore ska vindkraftsparken producera el motsvarande Sörmlands och Östergötlands årsförbrukning. Det är lika mycket som Svea vind offshore räknade med att producera i den kustnära vindkraftsparken Långgrund.

Till Långgrund har de sörmländska kommunpolitikerna sagt nej. 

En konkurrent mindre eller hur ser ni på saken?

– Nja, vi vill inte skapa någon motsättning, det är tråkigt att kommunerna sa nej, vilket jag inte visste. Men det är därför vi bygger långt ut till havs, svarar Magnus Hallman.

Flytande vindkraft har också den fördelen att det inte behövs omfattande byggarbeten på plats, vilket skonar miljön. Dessutom blåser det mer längre ut till havs.

Svenska naturskyddsföreningen är också mer positiva till vindkraft långt ut till havs än kustnära.

Parallellt undersöker Freja offshore även möjligheten att etablera vindkraftsverk mellan Öland och Gotland, på västkusten och söder om Öland.

 Magnus Hallman tror att vindkraftsparken sydost om Oxelösund kan vara på plats om fem, sex år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!