Här kan SSAB:s skrotlass rulla

En ny väg är tänkt att byggas för att skrot ska kunna fraktas från hamnen till SSAB:s gigantiska lager.

Gamla Oxelösund ligger inklämt mellan SAAB och Oxelösunds hamn. Nu finns planer på att bygga en väg som underlättar transporter av skrot från hamnen till SSAB. Arkivbild

Gamla Oxelösund ligger inklämt mellan SAAB och Oxelösunds hamn. Nu finns planer på att bygga en väg som underlättar transporter av skrot från hamnen till SSAB. Arkivbild

Foto: K-G Z Fougstedt

Oxelösund2024-03-13 05:32

– Det som är på gång är förberedelserna inför SSAB:s gröna omställning. De kommer att behöva hantera enorma mängder skrot. Det är tänkt att det ska bli ett skrotupplag för cirka 1 800 containrar, säger miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Annsofie Karlsson (M).

Under nämndens senaste möte beslutades det om att ge förvaltningen i uppdrag att göra en detaljplaneändring som möjliggör en ny tillfartsväg till SSAB. Tanken är att knyta ihop Oxelösunds hamn med Lotsåkern inne på SSAB:s område via en ny väg som utgår från Söderkvistsvägen i Gamla Oxelösund. Ståltillverkaren har lämnat in ett önskemål, men nu ska alltså kommuntjänstemän och politiker titta på saken.

undefined
"De kommer att behöva hantera enorma mängder skrot. Det är tänkt att det ska bli ett skrotupplag för cirka 1 800 containrar", säger miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Annsofie Karlsson (M).

– Vi har sagt okej till att titta på möjligheterna att bygga en väg, antingen där SSAB föreslagit det, eller ett annat ställe. Det förslag som de kommit med skulle innebära att en del skog som fungerar som barriär mellan gamla Oxelösund och SSAB måste kapas och i så fall behöver det planteras ny, säger Annsofie Karlsson som tillägger att möjligheten att frakta skrot med lastbil på den här vägen i första hand är att se som en reservlösning.

Det finns planer på att den befintliga järnvägen mellan hamnen och SSAB ska kompletteras med en perrong vid Lotsåkern.

– Merparten ska fraktas med tåg, men det måste finnas en reserv om de inte skulle fungera, säger Annsofie Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!